Обележена годишњица од страдања српског становништва на Митровачком спомен гробљу

  У недељу, 05.09. када наша Света Црква празнује свештеномученика Иринеја Лионског, верни народ се окупио у капели Свете Петке на Митровачком, Спомен гробљу, како би се на Светој Литургији помолио за душе свих оних који су своје животе дали за одбрану отаџбине. Ти људи и жене су невино пострадали на једном од највећих губилишта у току Другог Светског рата, на Митровачком спомен гробљу, уз само старо, православно гробље.

  То се десило 1942. године и тада је пострадало више од 2000, 3000 људи, жена и деце. Сведоци наводе да су злочини били веома слични мучењима у Јасеновцу. Мучитељи су терали људе да сами себи копају раку, а онда су их живе убацивали у јаме, затрпавши их кречом. Људи су тада умирали у најгорим мукама. Ево како је то описао наш знаменити писац Добрица Ћосић, чији су стихови уклесани на три камене плоче, на самом месту страдања: 

  „Овде су Немци и усташе од 1941. до 1944. године убили 7950 људи и жена. Овде су измучене људе и жене по киши и снегу, голе и босе, бајонетима терали да сами себи ископају раку. Овде су рањене кречом поливали и живе закопавали. Овде су мученици у смрти чекали спас. Овде су над ракама пред бајонетима и митраљезима певајући, гинули људи. Били су патриоте, комунисти борци. Били су људи. Били су и јесу слобода, братство народа и наше достојанство“.

  Баш из тога разлога смо се окупили на Светој Литургији, како би Богу узнели молитве за све те невино пострадале људе, међу којима је био и један од наших најпознатијих сликара, Сава Шумановић и четири народна хероја: Јанко Чмелик, Бошко Палковљевић – Пинки, Слободан Бајић – Паја и Станко Пауновић – Вељко.

  Света Литургија је почела у 09.00 часова а началствовао је архијерејски – намесник сремскомитровачки, протојереј – ставрофор Саво Ракита, уз саслужење протонамесника Андрије Авакумовића, протонамесника Радослава Радовановића, јереја Дејана Цвјетиновића, јереја Далибора Чолића, ђакона Александра Цигановића и ђакона Марка Јелисавца. За певницом је био, као домаћин, протејереј Владимир Недељковић, старешина капеле Свете Петке на старом, православном гробљу и саслужитељ цркве Светог Првомученика и архиђакона Стефана, протојереј – ставрофор Гвозден Арамбашић, старешина саборне цркве Светог Великомученика Димитрија у Сремској Митровици, јереј Бранимир Чолић и појци из митровачких храмова.

  Након литургије и причешћа служитеља и вернога народа, на централној бини, одржан је парастос за све погинуле људе и жене, који су долазили са разних страна Срема. Након парастоса уприличено је полагање венаца, обраћање званичника и кратак културно – уметнички програм у оквиру којег су наступили црквени хор „Благослов“, етно група „Српски Дом“ и црквени хор „Светосавци“. Након програма, подељени су колач, жито и вино као подушје за све преминуле са надом за живот вечни. Вечна им слава и хвала за све! Нећемо и не смемо заборавити њихову жртву коју су дали за одбрану отаџбине.

  Сʼ тога, овим путем позивамо све људе добре воље, да се и следеће године окупимо у што већем броју, поводом јубиларних 80 година од највећег страдања на овим просторима. 

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *