Бешеново прославило своју славу, Св. Кирика и Јулиту

Обнова манастира Бешенова све интензивнија, јуче обележена летња манастирска слава. Света литургија први пут служена међу новим зидовима будуће цркве

ОВДЕ где ми сада стојимо, пре готово шест векова столовао је свети краљ Драгутин Немањић који је, са нашим свештенством, и засновао овај манастир. Колико ли је само светих литургија, за то време, у њему одслужено, колико молитви изговорено, колико суза проливено, колико радости одрадовано… Њихов ехо и данас одјекује у нашим душама – рекао је јуче епископ сремски Василије, после свете литургије посвећене светима Кирику и Јулити, први пут служене међу новим зидовима будуће цркве манастира Бешеново.
Дан светих Кирика и Јулите летња је слава манастира Бешенова. Један део њихових моштију средином 18. века донет је на Фрушку гору, али је, после усташке похаре и рушења Бешенова 1942. године, као и низ других реликвија, нестао. Недавно је, у манастиру Крушедол, пронађен омањи кивот са деловима костију за које се претпоставља да припадају овим великомученицима, али то тек треба да се потврди.
Обнова манастира је, уз благослов владике Василија и медијску подршку „Новости“, почела пре мање од годину дана. Откопани су стари и изливени нови темељи манастирске цркве, а њени нови зидови, започети пре три седмице, данас су високи два и по метра.
Бешеновачки славски гости, којих је било више него икада раније, стигли су и из Београда, Бањалуке, Руме, Сремске Митровице… Пошто се на славу не иде празних руку, свако је донео понешто. Много је донација и помоћи пристигло, а ако да Господ и пристизаће, како би се ова светиња поново подигла и оживела.
Извор novosti.rs
rep-Besenovo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *