Празновање Преображења Господњег у Бољевцима

Господ Христос се преобрази блистајући славом Свога Божанства, и по наређењу Његовом предстадоше Му два пророка: Мојсије од мртвих, Илија из раја, и говораху с Њим о изласку Његову који Му је требало свршити у Јерусалиму. Овај разговор и нарочито појава божанске силе пробудише апостоле, и они видеше неисказану славу Господа Исуса: лице Му је сијало као сунце, хаљине Његове блештаху као снег, и два човека стајаху у тој слави и говораху с Њим. (Преподобни Јуситн Ћелијски)

Сећајући се управо овог догађаја у обновљеној и величанственој цркви Свете Петке у Бољевцима, њен  парох протојереј-ставрофор Драган Гвозденовић са верним чадима, празновао је торжественом Литургијом Преображење Господње. Као на Гори Тавор где се Господ у свој небеској слави показао, тако беше и светлости на данашњој служби, јер је сунце цркву и народ непрестано обасјавало. А у цркви све блиста од њене лепоте и заједничког труда и љубави према Богу, Цркви и роду нашем, свештенослужитеља и верног народа. После прочитаног зачала из Јеванђеља отац Драган је проповедао о данашњем празнику и о преображењу унутрашњем, свакога од нас, како би и наше очи духовно прогледале.

После Свете Тајне Причешћа и Литургије, прота Драган је осветио грожђе, а затим је богоугодни разговор настављен у новој парохијској сали која је саставни део црквене порте и место је на корист свих Бољевчана.

Извор: Епархија сремска

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *