Прослављена храмовна слава у Сремској Митровици

Дана 15.08.2021. године, када наша Света, Саборна и Апостолска Црква прославља празник Преноса моштију Светог Првомученика и Архиђакона Стефана, храм Светог Стефана (у народу познат као мала црква) у Сремској Митровици је прославио своју храмовну славу.

Светом Литургијом је началствовао протонамесник Андрија Авакумовић,а саслуживали су му протојереј-ставрофор Недељко Милановић (свештеник из Аустралије у пензији), јереј Далибор Чолић (парох у сремскомитровачком храму Светих сирмијумских мученика), протојереј Владимир Недељковић и ђакон Александар Цигановић.

Након литије, освећени су колачи, вино и жито, које су ове године принели кумови: Јасна Марковић са породицом и протонамесник Андрија Авакумовић са породицом.

Након поделе нафоре, народ је присуствовао културно уметничком програму и предивној трпези љубави. У програму су учествовали: Црквени хор „Светосавци” – под руководством ђакона Александра Цигановића, етно група „Огањ”, солиста Светлана Митровић, књижевница Мирјана Марковић и писци из књижевне заједнице Сремска Митровица.

Благодарни смо Господу Богу и Светоме Стефану што су нас у великом броју сабрали данас у овој светињи, а домаћинима протојереју Владимиру Недељковићу и протонамеснику Андрији Авакумовићу захваљујемо на дивном заједништву и гостопримству као и сваке године.

Текст и фотографије: Димитрије Николић, ученик Богословије Св. Арсенија Сремца у Сремским Карловцима

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *