У Руми одржан “Видовдански сабор србских витезова”

Јуче, 26. јуна 2021. године, румски храм Вазнесења Господњег је поново био центар сабрања мноштва народа са свих страна из Републике Србије и Републике Српске.

Најпре је уз ангажовање г-ђе Мирјане Босић, новинарке и водитељке радија Епархије сремске “Српски Сион”, у оквиру пројекта “Пустите децу к мени” суфинансираног од стране Покрајинског секретаријата, у храму Вазнесења Господњег снимана емисија о Видовдану, где је парох прве парохије поменутог храма Ђорђе Санчанин малишанима причао о самом празнику Видовдана као и о Светом Кнезу Лазару. Потом је у храму Вазнесења Господњег многобројно свештенство служило помен свим херојима Кошара и Паштрика који су својим животима бранили нашу свету земљу од агресора.

Част нам је била данас у нашој парохијској сали храма Вазнесења Господњег у Руми угостити генерал – мајора у пензији Божидара Делића, генерала Стојана Коњиковца, пуковника Душка Шљиванчанина, тадашњег команданта 53. граничног батаљона на Kошарама, бригадног генерала др Мирослава Талијана, бригадног генерала Ненада Зонића, државног секретара за борачка питања Миодрага Капора, капетана Милана Вуковића, професора Милана Вукелића, официра специјалне јединице у пензији, потпуковника Драгутина Димчевског, потпуковника Милета Карановића, заставника прве класе Сашу Радојевића.

Овај велики догађај су својим присуством увеличали и представници Хуманитарног удружења „Гардијско срце“, војници који су бранили нашу земљу у ратовима 90-их, за време Нато агресије, Свесрпски Козачки савез, Друштво српско-руског братства „Александар Невски“, припадници полицијских и војних специјалних јединица, удружења ветерана из Републике Србије и Републике Српске. Г-дин Новица Тодосијевић, главни организатор овог дивног скупа је постхумно одликовао хероје са Кошара и Паштрика, а њихова одликовања су преузели чланови њихових породица.

Г-дин Новица је доделио ордење, грамате и благодарнице заслужним појединцима ,а посебна част за наш храм је да је управо храм Вазнесења Господњег у Руми одликован ОРДЕНОМ Видовданског витеза србског за подршку у организацији Видовданског сабора србских витезова. Орден и благодарницу су преузели протојереј Драган Арсеновић и јереј Ђорђе Санчанин.

Јереј Ђорђе Санчанин се испред управе храма Вазнесења Господњег захвалио на указаној части, поздравио и подсетио све присутне на важност данашњег догађаја, да наши хероји буду стално у нашим мислима и молитвама и да будемо сложни, јер ће слога бити пораз врагу. Завршио је отац Ђорђе своје кратко обраћање речима: “Нема назад, иза је Србија”.

Слава нашим херојима са Кошара и Паштрика који су заиста истински спознали речи Светог Кнеза Лазара: “Земаљско је за малена царство а небеско увек и довека”.
Свако добро.

У Руми, дана 26.Јуна 2021.г.
Свештеник Ђорђе Санчанин

Извор: Радио „Српски Сион“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *