Манастир Раковац литургијски прославио Свете Вартоломеја и Варнаву

Свети славни и свехвални апостоли Вартоломеј и Варнава су данас литургијски прослављени у древној фрушкогорској светињи, манастиру Светих Козме и Дамјана у Раковцу. Литургијом је началствовао настојатељ манастира Раковац јеромонах Евгеније уз саслужење протојереја Бранислава Мишковића, старешине храма Саабора србских светитеља у Руми и ђакона Лазара Павића из Шида. За певницом су били студенти ПБФ-а из Београда.

Манастир Раковац, за оне који не знају, налази се на северној страни Фрушке Горе на свега 10 км од Новог Сада. Манастирска црква је посвећена Светим Козми и Дамјану и према сачуваним списима датира из 15. века. Током свог постојања манастир је више пута био рушен и опљачкан, а највеће страдање је претрпео у Другом светском рату када је минирана црква, јер је у њој пронађена партизанска штампарија. Црква се и данас обнавља од “рана” непријатељских, а велелепни конак са богатом библиотеком и осталим садржајима је изграђен почетком двадесет првог века.

Увек верни овој древној многострадалној светињи, њеном братству и сестринству, народ је приступио Светој тајни причешћа. Многи су пристигли са свих страна, без обзира на изузетно високу температуру ваздуха, да искористе прилику и честитају имендан духовнику ове древне светиње, нашем драгом оцу Варнави. После причешћа приступило се сечењу славског колача и подели нафоре. Као и увек добри домаћини, отац Варнава и отац Евгеније са вредним сестрама, потрудили су се да позову народ за трпезу љубави и освежење које је свима пријало на +40 степени.

Текст и фотографије: г. Крсто Калинић

Извор: Радио „Српски Сион“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *