Отворен комплекс за коњички спорт ХОРИС – Хипотерапија за особе са сметњама у развоју

У Руми је јуче свечано отворен комплекс за коњички спорт -Хорис, који не само да употпуњује туристичку понуду и афирмише коњички спорт, већ доноси и нову социјалну услугу – хипотерапију, намењену деци и младима који похађају румски Дневни центар/ боравак за децу и младе са сметњама у развоју.

Пројекат је финансиран у оквиру Програма прекограничне сарадње “Интеррег ИПА Хрватска-Србија 2014-2020”, а реализовали су га и суфинансирали партнери на пројекту: Општина Рума, Општина Нијемци, Коњогојско удружење “Вранац”, Средња пољопривредно-прехрамбена школа “Стеван Петровић-Бриле” и  Удружење Коњички клуб “Срем” из Сремске Митровице.

На око 1,1 хектара општинског земљишта на ободу Руме, тик уз Тиволску улицу, изграђен је затворени мањеж површине 1.012 м², отворени мањеж површине 836 м² и штала, а купљени су и коњи прилагођени раду са децом.

Председник Општине Рума Слађан Манчић истакао је да овакав центар нема нико у Срему, те да су Општина Рума и Одељење за локални економски развој показали да имају капацитете да реализују велике пројекте и за њих обезбеде средства из ЕУ, као што је то случај са пројектом “Хорис – коњичке руте Срем”.

 

Омогућавамо у нашем граду важну социјалну услугу терапеутско јахање, али и унапређујемо туристичку понуду. Хипотерапија биће доступна свој деци која бораве у нашем Дневном центру, али свакако је циљ да и друга деца и љубитељи животиња, коња, буду овде и искористе своје слободно време, да се упознају са овим племенитим животињама, да могу да похађају школу јахања и све оно што ће овај коњички центар понудити. Овакав центар нема нико у Срему, ми смо и у овоме пионири. Видели смо данас презентацију хипотерапије, видели са колико осмеха се цео процес одвија, колико су деца срећна и знамо да смо урадили праву ствар када смо узели учешће у овом пројекту“, изјавио је председник Манчић и подсетио да је вредност пројекта 395.888,14 евра, те да је учешће локалне самоуправе требало бити 59.383,23 евра.

“Захвалио бих се и Влади АП Војводине и Секретаријату за финансије који нам је за овај пројекат дао 4 милиона динара, тако да из буџета нисмо морали у целости ни учешће финансирати. Захваљујем се свим волонтерима који су узели учешће и морам да кажем да је за руковођење и за бављење овим послом обучен и лиценциран тим од 14 људи, ту су доктори, физиотерапеути, психолози, ветеринари, инструктори јахања итд. Овај центар је поверен нашој установи “Солидарност” која ће заједно, у конекцији са Пољопривредном школом, имати задатак да унапређује овај пројекат. Ја желим да се овде сваки дан нешто дешава. На установи “Солидарност”, на свима вама који сте се определили да учествујете у овом раду, је да овај простор оплемењујете, да га унапређујете, да он служи сврси. Да у њему уживају и деца којој је неопходна хипотерапија, али и сва друга деца, која ће овде са својим родитељима долазити. Нека сви буду задовољни оним што можемо да им пружимо. Желим да овај центар траје много година”, поручио је Манчић.

В.Д. директор Установе за пружање социјалне заштите “Солидарност” Бранислав Павић верује да ће ово бити једно од омиљених места у граду, поготово за оне најмлађе становнике наше општине.

“Желим да искажем задовољство што је пројекат Хорис успешно реализован и што смо успели да направимо овај спортски комплекс који је посебан, Овде ћемо спроводити услуге хипотерапије, али осим тога, трудићемо се и да проширимо причу у смислу мале школе јахања и још неких активности“, рекао је Павић.

Дефектолошкиња Изворинка Јелић Кочолски, једна је од особа задужених за терапеутско јахање, истиче да је хипотерапија изузетно делотворна за особе са функционалним ограничењима, неуромоторним и сензорним дисфункцијама.

Хипотерапија је једна врло ефикасна метода у лечењу како особа са различитим спектром развојних поремећаја, тако је добра и код особа у општој популацији, могу да се унапреде бројне функције које представљају проблем код деце. Ово ће веома да значи нашој деци и сви смо се заједно овде окупили да покренемо овај пројекат заједничким снагама. Деца су изванредно реаговала, јако се радују почетку терапеутског јахања”, наглашава Изворинка Јелић Кочолски.

Лепоте коњичког спорта, дресурног јахања и хипотерапије на данашњем отварању комплекса Хорис демонстрирале су чланице Коњичког клуба “Бојчин”, а у музичком програму учешће су узели и сами корисници Дневног центра/ боравка за децу и младе са сметњама у развоју. Отварању су присуствовали и ученици румских основних школа и деца из предшколске установе “Полетарац”.

Извор: Општина Рума

Фотографије: Општина Рума

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *