Пресвлачење моштију Свeтог Зосима Туманског

Манастир Тумане је 13. 5. 2021. године био центар сабрања верника са свих страна света. Требало је бити  јуче у 630 година старој светињи и доживети ту радост. Преко стотину аутобуса из Србије, Републике Српске, Македоније, Црне Горе…хиљаде аутомобила у колони од седам километара. Смењивало се сунце и киша, али овај народ  је дошао да се поклони светињи и буде сведок овог изузетног догађаја.

Светом Литургијом је началствовао архимандрит Димитрије Плећевић, настојатељ манастира Тумане уз саслужење великог броја свештеника и ђакона из браничевске и других епархија. После Литургије и Свете тајне причешћа, отац Димитрије је као и увек надахнуто беседио о значају овог сабрања и чудесима која се дешавају у манастиру Тумане код моштију светог Зосиме и светог Јакова и пред иконом Богородице Курске.

Свештенство се потом испод летњиковца, где се иначе у оваквим приликама одржавају Свете Литургије, упутило до храма да се мошти Светог Зосима пренесу и обави пресвлачење у ново одјејаније. Уз кађење, литија са моштима светитеља је прошла кроз масу народа, а после пресвлачења се запутила пут испоснице у оближњој туманској шуми.

На рукама свештеника кивот је пренет на место подвизавања светитеља пре више од 630 година. У пећини, која је прилагођена у капелицу, очитан је молебан, а многи су се окрепили на источнику светог Зосима поред испоснице. Све време читане су молитве за здравље многим невољницима, који наду у исцелење потражише у овој светињи.

Остаје за памћење овај догађај, који после само месец дана од посете Његове светости Патријарха српског г. Порфирија, сабра пононово на десетине хиљада верника. Како неко рече, и тад и сад је падала јака киша, да сапере наше грехе. Боже дај, што више такве кише.

Текст и фотографије: г. Крсто Калинић

Извор: Радио „Српски Сион“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *