Свети Цар Константин и Царица Јелена молитвено прослављени у Саборном храму у Руми

Данас, 3. јуна по новом, а 21. маја по старом календару, наша Света Црква слави Свете Цара Константина и Царицу Јелену.

У храму Силаска Светог Духа на апостоле у Руми, Светом Литургијом началствовао је архијерејски намесник и парох румски, протојереј Сретен Лазаревић, уз саслуживање протојереја – ставрофора Рајка Цaбунца, пензионисаног пароха буђановачког, и молитвено присуство старешине храма јереја Душана Вишекруне, који се налазио за певницом.

Божијим угодницима, којих се данас сећамо, посвећен је велики број храмова у нашој Светој Цркви, на чега је подсетио у надахнутој беседи и отац Сретен, појаснивши значај самог празника, подсетивши нас на време када се по Божјем промислу, као покровитељ Цркве Христове, појавио цар Константин Велики, рођен 274. године, у породици која није била хришћанска, али је била упозната с хришћанством и с благонаклоношћу се односила према хришћанима. Још за живота добио је назив: Равноапостолни.

Много пута се цару Константину јављао сам Господ и излазио у сусрет његовим молитвама. Пред борбу са Максенцијем, по старом предању, на небу му се указао сјајан крст као знак победе. Издао је едикт (закон) у Милану, 313. године, којим је престао дотадашњи прогон хришћана. Након победе над Максенцијем, саградио је диван престони град и назвао га Константинопољ (Цариград). И као што по Божјем промислу би изабран за борца против незнабожачких и христоборних царева, тако исто би, ради свога крштења бачен у постељу, од опасне и неизлечиве губе. Многи су се трудили да га излече, али без успеха. На послетку су му рекли да ће му једини спас и излечење бити ако се окупа у крви мале деце. Тада цар нареди да се ухвате сва деца. Неутешне мајке су плакале, а он ипак устукну и по цену сопственог живота, покаја се и пусти децу. Наравно, то је било мило Богу који је тиме само проверавао његову веру, те му је послао два апостола, Петра и Павла, да га упуте на прави пут спасења. Више о томе, у својој беседи, рекао нам је наш духовни отац.

Након Свете Литургије, отац Сретен је верном народу поклонио веома поучну књигу „Ако исповедамо грехе своје“.

Данас, после много година, Свети равноапостолни Цар Константин живи бесконачним животом у вечном Царству Христовом, помажући многима који посредством његових молитава траже од Јединога Бога помоћ и исцељење.

Текст, фотографије и звучни запис: Мирјана Босић

Извор: Радио „Српски Сион“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *