Спомен-соба Патријарха Павла

Спомен-собу Патријарху Павлу у манастиру Раковици благословио је блаженопочивши Патријарх српски г. Иринеј. Управи Патријаршијске библиотеке по одлуци Светог Архијерејског Синода из септембра 2018. године поверена је припрема Спомен-собе блажене успомене Патријарха Павла.

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије је данас 20. маја 2021. године одслужио помен српским патријарсима Иринеју, Димитрију и Павлу, уз саслужење протојереја-ставрофора Ђорђа Трајковића и ђакона Радомира Врућинића. Помену су присуствовали чланови Светог Архијерејског Синода, Њихова Преосвештенства Епископ бачки г. Иринеј, Епископ шумадијски г. Јован и Епископ крушевачки г. Давид, као и протојереј-ставрофор Саво Јовић, главни секретар.

После помена у цркви обратио се управник Патријаршијске библиотеке др Зоран Недељковић који је изразио велику захвалност за подршку наше Свете Цркве са Светим Архијерејским Синодом, као и игуманији мати Евгенији са сестринством, хералдичару г. Драгољубу Ацовићу, за уређење – архитекти Стевану Мићићу, г. Момчилу Ранчићу за израђене витрине у којима је изложено око 500 експоната, ливници г. Младена Кременовића “Леграп”, управнику Музеја ђакону Владимиру Радовановићу, ТВ продукцији Епархије бачке, оцу Милошу из цркве Светог пророка Илије из Миријева, блаженопочившем проти Игњату Товаровићу, особљу Патријаршијске библиотеке као и свима који су допринели да ово дело приведу крају.

“Желим да нагласим да има нешто што није могло да стане у изложбене витрине, оно због чега многи долазе да се поклоне (овде) над хумком његовом…да пронађу утеху и радост, а то је његова вера, љубав, његова нада у Васкрслог Христа и Јеванђеље Христово којим је он живео, дисао, говорио…” – рекао је г. Недељковић.

Потом се обратио г. Драгољуб Ацовић: ”Ми недостојни, којима је припала почаст да покушају да оформе овај спомен-простор, суочили смо се од самог почетка са нечим на шта нисмо рачунали, а требало је. Као прво, како представити некога ко не поседује ништа, коме ништа није неопходно, и који све са чим живи, зашто живи, и за шта живи, носи у себи. Како представити човека који живи у Духу, предметима који су лишени Духа? Како у маленом и успутном простору представити некога који нас је предводио, поучавао, заступао и бранио? Често од нас самих! Како празним и тривијалним предметима насликати и објаснити величину одрицања монаха који је, као онај први Павле, постао већи и од нас и од самога себе… По својој савести и према осећању одговорности покушали смо да урадимо оно што смо могли и за шта смо се осећали способним. Узели смо оно што је било дато, две просторије за излагање приче о Павлу, и две још мање, за оставе. Узели смо сачуване предмете, поделили смо простор на живот и дело Гојка Стојчевића и његово обраћање у Павла, и на живот и службу Патријарха српског” – рекао је г. Ацовић.

Патријарх српски Порфирије прогласио Спомен-собу патријарха Павла

Патријарх Порфирије је овом приликом, у цркви између осталог, казао: “Сабрали смо се данас да гледајући трагове које је оставио Патријарх Павле обновимо трајни и лични однос са њим. Да обновимо трагове којима је он ходио и водио Цркву. А то су трагови који воде ка Христу, који је Живот и Љубав. Тако и ова соба у манастиру Раковици има свој смисао само у сећању на Господа Христа”.

Простор је посвећен одабраним експонатима из живота блаженопочившег Патријарха Павла и његовој припреми за службу у Цркви. Предмети су из личне заоставштине.

Изложени су лични предмети, одећа и радни прибор, алат, белешке и подсетници, приручне књиге и литургичка литература, књиге Патријарха Павла и књиге о Патријарху, лични предмети и ситни дарови, колекција дарованих му васкршњих јаја, сатови и други поклони.

Простор је посвећен времену његове патријарашке службе и садржи претежно одабир из бројних дарова, признања и почасти које је за живота примио од верног народа, од Српске и других православних и инославних Цркава, државних личности и других разних институција.

На зидовима и витринама су изложена одликовања Српске Православне Цркве, одликовања других цркава, државних институција, и друга разна друштвена одликовања и признања. Такође, изложен је и одабир дарованих му икона, јераршких инсигнија, ручних и стоних крстова, богослужбених сасуда и лични дарови појединих високих црквених и државних личности.

Међу занимљивостима издвајамо и витрину у којој су изложени лични предмети блаженопочившег патријарха Павла – плетени прслук, импровизована лампа за рад, обућа и алат из његове радионице, писаћа машина са лупом, решо са лончетом, наочаре у футроли, пегла, кофери, па чак и метлица са ђубровником коју је користио.

Благодаримо Зорици Зец на достављеном извештају.

Извор: Радио “Српски Сион”

Беседа Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија:
Обраћање управника Патријаршијске библиотеке др Зорана Недељковића и г. Драгољуба Ацовића:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *