Богослужењење и реч о помирењу у храму „Преноса моштију Светог оца Николаја“ у Старим Бановцима

Дана 4. марта 2021. године, у старобановачком храму је служена Света Литургија.

Повод овом заједничком и радосном догађају била је посета архијерејског намесника Зорана Јовића, на којем је присуствовало свештенство из суседних парохија и храмова: „Светог Василија Острошког“, Нови Бановци, са својим свештеницима Браниславом Џомбићем, Александаром Маџаревићем и Александаром Класнетићем. Из храма „Преноса моштију Светог оца Николаја“, у Белегишу, присуствовао је Ђорђе Ковљен, такође, свештеник Миле Лукић, који служи у истоименом Николајевском храму у Сурдуку,  као и ђакон Светогор Сандић.

Поред најупорнијих старобановачких верника, који користе сваку прилику и могућност да дођу на богослужење, у  простор храма унела су радост и деца из два одељења ОШ „Слободан Савковић“, која похађају часове веронауке. Већи број свештенства, него што је то уобичајено, био је  распоређен у олтару и за певницом. Својим гласовима и пуним срцем учинили су да појање добије врло складан и вишегласан мелодијски склоп.

Након Свете Литургије, архијерејски намесник Зоран Јовић одржао је беседу којом је поред истицања неопходности литургијског живота верника, скренуо пажњу на један врло битан сегмент хришћанског етоса, а то је помирење и праштање, који су неопходан подвиг и знак добре воље сваке слободне личности, која истински жели да се приближи нашем Господу, приступајући Светој Чаши. Човеково помирење са ближњим јесте и помирење са Богом, помирење са нама самима, које се остварује кроз интеракцију праштања и љубави, свих нас окупљених на Светом месту.

Након беседе, која је била позив на трезвеност и добру вољу, пред почетак великог Васкршњег поста, домаћини, старешина храма, протојереј Александар Цвитановић и јереј Слаћан Видаковић, позвали су нас на заједнички ручак на којем је настављено дружење и продужено Свето сабрање.

Вероучитељ Дарко Зубовић

Извор: Радио „Српски Сион“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *