У храму у Илоку припремљени божићни поклон пакетићи за децу

У оквиру Божићних празника, парохија илочка ће на Бадњи дан поделити илочкој деци припремљене поклон пакетиће, дар и донацију г. Зорана Ћирковића из Прага (Чешка), а после освећења и налагања Бадњака испред светог храма верном народу ће бити подељени претходно припремљени “бадњачићи”.

Протојереј-ставрофор Предраг Азап, парох у Илоку (Хрватска), изјавио је за Франкфуртске “Вести” да је Божић за све Србе, а посебно оне који су ван отаџбине, “празник који је уграђен у њихово национално биће”.

 – Управо као верски празник, то није прилика само за провод, него дан освежења оног светог што наш хришћански народ носи у својим коренима. Прослављањем Божића осетимо се охрабрени за све лепо и добро што смемо као сарадници Божји учинити за своје најближе и људе који нас окружују. У нашем животу могу се формирати црни облаци, што се види примером тешке епидемије која је захватила цели свет, а који могу заклонити Божју светлост и чак навести у искушење да се човек запита да ли та светлост уопште постоји за нас. Али и ова ситуација у којој је човечанство данас, засигурно је воља Божја. Зато позивам наше вернике да се мењају на добро и на боље, јер је то задовољство и изазов – поручио је протојереј-ставрофор Предраг Азап.

Објашњавајући традицију слављења Бадњег дана и Божића, отац Предраг је рекао да православци у овом делу Хрватске покушавају да што веродостојније одрже старе обичаје.

 – За православне људе овог краја, као и за сваког српског домаћина чија се пупчана врпца, која га везује за корене, традицију, веру и постојање, није прекинула, бадњак је духовни синоним човекољубља, вековно сабориште православног народа – поручио је прота Предраг Азап.

За вест захваљујемо проти Предрагу Азапу.

https://www.vesti-online.com/u-susret-bozicu-2-vatra-vecne-ljubavi/

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *