Фенечки бисери у Сурчину

У недељу, 20. децембра 2020. године, са благословом старешине цркве Свете Петке у Сурчину, после свете Литургије, у Светосавској сали парохијског дома, Фенечки бисери су одржали концерт за прикупљање помоћи за децу са Косова и Метохије. Концерту су присуствовали са верним народом архијерејски намесник земунски, протојереј Страхиња Голијан, старешина цркве – протојереј-ставрофор Слободан Радојчић и сабрат овога храма, протојереј Душко Ђеорђић. Презвитер Никола Ерцег  који је одслужио прву Литургију у сурчинском храму такође је присуствовао концерту.

Током октобра месеца музички састав који делује под окриљем манастира Фенека, посетио је Косово и Метохију. Надахнуути свтом српском земљом, млади негују косовско-метохијске песме, проносе их кроз наш народ и чувају од заборава. Фенечки бисери су током свог вишегодишњег рада деци са Косова и Метохије даровали  два клавира, 3 хармонике, 2 гитаре и једну виолину. Данас има 50 полазника музичке школе на Косову и Метохији. Музичким саставом руководи млади Никола Анастасијевић.

„Ој Косово, Косово, земљо славних Немањића… “ одјекивало је Светосавском салом. Певало се  у славу Видовдана, манастира  Девича, Зочишта, у славу задужбине Светог краља Милутина – Грачанице., у славу светиња Косова и Метохије – да се ласте поново врате., како песма каже, да се Срби поново врате.

Сви који имају добру вољу и могућност, до Божића могу предати прилог или спремљени божићни пакет у цркви Свете Петке.

Наредни концерт је у недељу, 27. децембра у манастиру Фенек.

Извор: Епархија сремска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *