Духовна академија у част Свете Петке у Сурчину

Празновање Божје угоднице, Свете и Преподобне мати Параскеве, која је и заштитница храма у Сурчину, почело је вечерњим богослужењем са петохлебницом које је служио протонамесник Слободан Чавка, парох сурчински.

Ученици Основне школе „Вук Караџић“ из Сурчина, приказали су у Цркви у славу и част ове молитвенице кратак програм који су припремили са ђаконом, вероучитељем Ерцег Николом.

Духовно вече у славу Свете Петке започела је водитељка празничног програма Кристина Малетин, обраћајући се свима присутнима речима: „Високопречасни Оци, драги наши родитељи, наставници и другари вечерас смо за Вас припремили кратак програм у славу Свете Петке. Сутрашњи празник нас подсећа да треба да учимо и научимо, да сазнамо и пренесемо знања, да поштујемо и ценимо дела непролазне вредности. Ученици наше школе су се потрудили и припремили за нас текстове и песме које ће нас поучити о Светој и Преподобној мајки Параскеви, другари изволите.“

О животу светитељке говорила је Јелена Јелић и Сара Ђурица, док су молитве светитељки изговарале Ива Гајић, Миа Бугарски, Ања Кузмановић и Никола Васић. Ко су Светитељи и о њиховом значају за наш живот говорили су Сара Ђурица и Кристина Малетин.

Има и других тема које су нашле своје место у овом кратком празничном исказу: о прослављању Свете Петке, о њеном подвижничком животу, као и ученички радови о лику и делу Свете Петке заштитнице.

У току духовне вечери у овом празничном програму наступио је и црквено – дечји хор Звончићи из Сурчина под диригентском руком вероучитеља,  ђакона Ерцег Николе.

У њиховом наступу, на самом почетку овог кратког програма, могли смо да чујемо Тропар Светој Петки, a потом и песму Ми смо деца неба, док смо у другом делу програма чули њихово изузетно извођење песме Говори Господе. У препуној цркви ученика са одушевљењем се слушала и песма коју је извео црквено-дечји хор њихових другара, Кажи мени ђачеДва анђела шеташе и Маријо Славна.

Духовно вече у славу Свете Петке  завршено је надахнутим обраћањем црквено – дечијег хора Звончићи из Сурчина са песмицом Света Петка и водитељке програма Саре Ђурица у име свих другара, речима: „Захваљујемо се најпре нашој заштитници и молитвеници Светој и Преподобној мати Параскеви, свештеницима Црквене Општине Сурчин, нашим родитељима, вероучитељима и наставницима, и свима вама драги наши другари који сте дошли да заједно у радости испратимо ону која нас је током свих година увек у радости и граји окупљала као звоно које на нови почетак подсећа, узвикујући громогласно: Света и Преподобна Мајко Параскево Ти помози“.

Протојереј Страхиња Голијан, архијерејски намесник земунски, честитао је свима навечерје празника, изражавајући велику захвалност деци за изузетно припремљену Академију у славу и част заштитнице сурчинског храма и свих нас, Свете Петке.

У Светосавској сали парохијског дома приређено је послужење за учеснике програма, а потом су настављене припреме за сутрашњу храмовну славу.

Извор: Епархија сремска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *