Света архијерејска Литургија и Мало освећење храма у Руми

У недељу 19. по Духовима, 18. октобра 2020. године, чином Малог освећења храма и Светом архијерејском Литургијом у храму Вазнесења Господњег у Руми началствовао је Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије, уз саслуживање више свештенослужитеља и мноштва верног народа, који је испунио Вазнесењску цркву до последњег места. За певницом су појали ученици Карловачке богословије и студенти Православног богословског факултета.

Обред Малог освећења храма започео је у 9.30 часова, одмах по доласку Епископа сремског г. Василија, а у продужетку је служена Света архијерејска Литургија. На радост присутних, Његово Преосвештенство је том приликом јереју Драгану Арсеновићу доделио чин протојереја, док је у чин ђакона рукоположио вероучитеља Александра Цигановића.

Након Свете тајне Рукоположења, Преосвећени владика се обратио присутном народу истакавши да се епископски, презвитерски и ђаконски чин спомиње још у Светом писму као најузвишенија служба под капом небеском, на коју сам Господ призива репрезентативне чланове Цркве да у тако узвишеном позиву послуже Богу и своме роду часно и поштено. На самом крају обраћања, Владика Василије је честитао и новорукоположеном оцу Александру ступање у ђаконски чин, пожелевши му да га Господ додатно умудри и укрепи за достојно обављање узвишене ђаконске службе.

По завршетку Свете тајне Евхаристије, Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије уручио је грамате захвалности присутним приложницима, који су то значајно признање заслужили несебично се уградивши у обнову овог Светог храма.

Да данашње литургијско сабрање прође свечано и у најбољем реду потрудило се свештенство храма Вазнесења Господњег у Руми, протојереј Драган Арсеновић и јереј Ђорђе Санчанин.

Неизоставна је била и Трпеза љубави која је сабрала много народа да заједничаре и саберу утиске са овог великог догађаја.

Извор: Радио „Српски Сион“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *