Ход по трњу и латицама акције Небеска ботаника

Пут пун молитви, неприступачних стаза и радости, препрека и Божијих чуда, напора и награда, неразумевања и одушевљења, почев од краја фебруара, па у јеку окупације Ковида 19, Божији дах и мој одлазак на Свету гору, па благослов монаха и садња светих садница у дворишту манастира Хиландар 24. јуна ог., затим садњи светих садница Српског Коштана и Гинка билобе и Кедра и Дрена на више од 20 места по портама манастира, цркава и основних школа по Србији и у Добрињи у Сарајеву. Признање од стране земаљске ботанике и садња у Ботаничкој башти и башти Шумарског факултета у Београду,  ћутња и збуњеност врха државе и одушевљење српске дијаспоре широм света!

Први циљ акције Небеска ботаника је ширење свести о српској баштини на Косову и Метохији кроз очување најређег листопадног дрвета код нас и то Питомог кестена из манастирске шуме манастира Високи Дечани, као подсетник БУДУЋИМ генерацијама Срба да је та шума  наша баштина и власништво Немањићког манастира Високи Дечани и други циљ да се региструје то дрво као Српски коштан сада /пошто се нико није сетио претходних 100 година/ како би цео свет чуо за њега, јер ће нам га тада и учени свет чувати, а са тим ћемо можда сачувати и МАНАСТИР Високи Дечани.

Да нам овај корен прича причу нашим праунуцима, јер ће они бити као лист на ветру, а многи ће ветрови дувати тада… Ако они разумеју да су део крошње стабла које има дубоке корене, а не неки коров, одржаће се тада…

Ово је мали корен нашег народа, а ако њега сачувамо, па можда ћемо научити да чувамо и веће ствари…

Иначе ћемо нестати, дрво без корења увек неки јак ветар сруши и одува…

Послао подвижник скромни Небојша М Стојановић, Жарково

Извор: Радио „Српски Сион“

One thought on “Ход по трњу и латицама акције Небеска ботаника

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *