Сарадња Светог манастира Хиландара и Земунске гимназије

Делегација Земунске гимназије посетила је 22. септембра 2020. године Задужбину манастира Хиландара у Београду.

Том приликом са архимадритом Методијем, игуманом хиландарским, разговарали су директор Земунске гимназије г. Милош Бјелановић, вероучитељ ђакон Дарко Радовановић, професор српског језика и књижевности Бошко Милосављевић, професор руског језика Јована Никић Провас и ученици овогодишњи победници литерарног конкурса који је организовала Земунска гимназија у сарадњи са манастиром Хиландаром – Вук Баралић, Ива Васковић и Теодора Кнежевић.

-Срдачан разговор, у коме су посебно место имали дијалози наших ђака са игуманом, потрајао је више од сат времена. Ђаке је занимало много тога у вези са манастиром Хиландаром, а игуман је имао занимљиве и ведре одговоре који су много значили свима. Посебно је било лепо што су ученици могли да кажу нешто и о својим радовима, и да искажу велику радост због привилегије која је свима нама пружена. Договорено је да се конкурс настави, на годишњем нивоу, и да у једном тренутку заједно објавимо неколико десетина најбољих радова, речи су прадставника Земунаске гимназије.

Срдачни сусрет и разговор означио је и званични почетак сарадње Светог манастира Хиландара и Земунске гимназије која ће бити прва у Србији којој је дарована та велика привилегија и одговорност. У току је реконструкције славне српске просветне установе у којој ће један кутак бити посвећен Хиландару, а у њему ће се одржавати предавања, промоције, изложбе слика и фотографија.

Благословивши госте игуман Методије је уручио награде ученицима Вуку Баралићу, Иви Васковић и Теодори Кнежевић и поручио са великом радошћу и вером да ће награђени ученици проносити добар глас и веру да наша средина може бити боља уз Божју помоћ.

Бошко Милосављевић, професор Земунске гимназије

Извор: СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *