Најава: Парастос жртвама Јасеновца у Јамени

У уторак, 8. септембра, као и сваке године, обележиће се спомен на све пострадале жртве озлоглашеног усташког логора Јасеновац.

1941. године, многи мештани села Јамена, насилно су одвођени у усташку „фабрику“ смрти у Славонији, у Јасеновац, где су као хришћани првих векова, ради свога правоверја, а туђе злобе, помрачености душе и безверја, пострадали мученичком смрћу.

Званични подаци говоре да је преко 400 мештана Јамене одведено, али смо сигурни да је број пострадалих много већи. Ова злодела паравојних формација такозване Независне Државе Хрватске, оставила су несагледиве последице селу, а и самој шидској општини.

Тропар Јасеновачким Новомученицима говори :

Због верности Богу и Божјој правди пострадасте телом – земља се растужи; ал’ спасосте душе – Небо се весели. А преци се ваши распеваше Небом, на капији Раја сретоше вас песмом: Имена су ваша у књизи вечности, улазите у Рај, децо бесмртности! Ми на земљи, род ваш, кличемо вам у глас: Мученици нови, молите за нас!

Почени речима ове богослужбене песме, светлим примерима јасеновачких мученика, од којих је један и старац Вукашин, који је трпећи незамисливе муке које му је наносио, са надземаљским смирењем и љубављу говорио своме мучитељу: „Само ти дете, ради свој посао“, видимо да треба да тежимо Царству Божијем , да опраштамо, да љубављу сведочимо нашу Праву Веру – Православље, али и да не треба да препустимо забораву ове страхотне моменте наше историје.

Света Литургија у спомен Јасеновачким мученицима, биће служена у храму Светог Великомученика Георгија у Јамени, 8. септембра 2020. године са почетком у  9:30 часова.          Након Литургије биће одржан парастос свим мештанима села Јамена.

Српска Православна Епархија сремска, Архијерејско намесништво шидско и Црквена Општина Јамена, позива сав верни народ да узме учешћа у овом молитвеном сабрању.

Извор: Црквена Општина  Шид

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *