Празник Успења Пресвете Богородице прослављен у манастиру Велика Ремета

Данас, као и свих година до сада, у манастиру Велика Ремета литургијски је прослављен празник Успенија Пресвете Богородице.

Сабрали су се и данас многи Срби са свих страна у ову древну светињу код нашег архимандрита Стефана, да у овим тешким временима уздигну заједничку молитву Пресветој Богородици за спасење напаћеног србског народа.

Светом Литургијом је началствовао ректор Карловачке богословије протојереј мр. Јован Милановић, уз саслужење протојереја-ставрофора Душана Јовановића, пензионисаног свештеника из Београда, протојереја Николе Деспота, пароха старопазовачког, јереја Јовице Михајловића, свештеника из Мартинаца и јеромонаха Кирила, сабрата манастира Велика Ремета.

За певницом су појали професори с богословског факултета Иван Неђић и Стефан Недић, као и женска етно група из Сремске Митровице.

Кумовао је Немања Каљевић, који је наставио традицију свог старијег брата Николе који се представио у Господу.

После Свете тајне причешћа и поделе нафоре отац Јован, ректор Карловачке богословије, обратио се верном народу, а беседу можете у целости послушати у прилогу.

Данас је било више свечара па је било и више колача, сви су они освештани и пресечени на радост верника. Као и до сада кумови су позвали све да се окрепе за трпезом љубави. На крају, у гостопримници манастира Велика Ремета, уз ручак је ишао и пригодан програм, па су се сестре из етно групе побринуле да запевају неколико старих србских песама.

Беседа ректора Карловачке богословије протојереја мр Јована Милановића:

Текст, звучни запис и фотографије: г. Крсто Калинић

Извор: Радио „Српски Сион“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *