Прослава славе манастира Раковац

Дворски манастир Раковац прославио је 01./14. јула 2020. годинe своју славу, Свете Мученике и Бесребренике Козму и Дамјана. Прослава је започела дан уочи празника, служењем Велике вечерње службе. Велико вечерње су служили: протонамесник Вељко Грубач, јереј Бранислав Керечки, јереј Милош Маријанац и ђакон Лазар Павић. 

На сам дан празника служено је Јутрење, а у наставку Јутарњег богослужења, служена је Света Литургија. Началствовао је протонамесник Вељко Грубач, парох у Беочин Селу, а саслуживали су му: јеромонах Евгеније (Пилиповић), сабрат манастира Раковац, јереј Александар Чавка, парох угриновачки, јереј Милош Маријанац, парох беочински, и ђакони Јанко Кртолица и Лазар Павић.

За певницом су појали студенти Православног богословског факултета у Београду.

Проповедао је јереј Александар Чавка који је у својој беседи говорио о Светим бесребреницима, напомињући како је лекарска „служба“ велики дар Божији, који је људима неопходан, што посебно можемо да приметимо у данашње време када је свет у искушењима од епидемије вируса Ковид 19. Поменуо је и стари обичај нашег народа, када је свака породица желела да изнедри официра, свештеника и лекара да служе својој отаџбини и народу. Официр да брани земљу, свештеник да се стара о духовном, а лекар о телесном здрављу. Свети бесребреници су добили дар лечења од Господа бесплатно, тако да су и лечили не очекујући материјалу надокнаду, чиме су сведочили истинску љубав према Богу и човеку. 

Након ломљења Славског колача, многобројни народ позван је на трпезу љубави коју је приредио јеромонах Варнава, са сестринством манастира Раковац.     

Текст: Ђакон Лазар Павић

Фотографије: г. Крсто Калинић

Извор: Радио “Српски Сион”

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *