Недеља Томина у Сурчину

У Недељу Томину која je посвећена светом апостолу Томи који не беше са осталим апостолима кад се Христос јави речима МИР ВАМ. Чак ни не повероваше апостолима да су га видели и рече: „Док не метнем прст свој у ране Његове и не метнем руке своје у ребра Његова нећу веровати“. Кад су поново апостоли били а са њима и апостол Тома, јави се Христос и Тома поверова. сСветом Литургијом је началствовао протојереј-ставрофор Слободан Радојчић, архијерејски намесник земунски. Апостол је читао протојереј Страхиња Голијан док су песме хвале Господу узнели чланови хора Покров Пресвете Богородице. Диригент хора је Ђорђе Гавриловић.

„Прошло је већ недељу дана од највећег празника, Васкрсења Христовог, од оног значајног дана за све људе света и за сва времена. Тај празник је прослављен у великом одушевљењу и неизмерној душевној радости, упркос свих забрана, антихришћанских и анти Христових.

Тај чудесни догађај судбоносан је за цео људски род, за живе и умрле, за људе из Старога завета као и за оне у Новоме завету. Тај догађај је угаони камен на коме је подигнута Црква Христова, чврст и непоколебљив темељ на коме ће остати величанствена Црква Христова све до краја света и века,“ казао је између осталог, у својој проповеди прота Радојчић и поручио: „Молимо се васкрслом Христу да одагна од нас непотребну сумњу, да ојача нашу веру, да вером схватимо суштину божанских истина и да и ми попут апостола Томе будемо проповедници његове науке о Васкрсењу Христовом.“

Извор: Сајт „Епархија сремска”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *