Најава: Уживо пренос узимање Благодатног огња

Иако ће се чин узимања Благодатног огња савршити без верника и хиљада поклоника, он ће се на Велику суботу уживо преносити из Цркве Христовог Гроба, чиме ће бити омогућено православним верницима широм света да прате овај свети догађај.

Чин ће се преносити преко фејсбука Јерусалимске патријаршије Jerusalem Patriarchate’s Facebook page.

Служба ће почети у 13 часова по јерусалимском времену (6 часова по источном).

Раније  је саопштено да ће Благодатни огањ бити пренет у оне земље које ће послати своје представнике у Тел Авив, на аеродром Бен Гурион. Јерусалимски Патријарх Теофил је рекао да ће Благодатни огањ из Храма Светог Гроба владика Јерусалимске цркве донети до Јафа капије Старог града, где ће га чекати представници дипломатских мисија из целог света. У пратњи полиције, аутомобили са дипломатама пренеће Благодатни огањ на аеродром Бен Гурион у Тел Авиву, где ће га чекати представници појединих држава, односно Цркава без изласка из авиона. Огањ ће бити уручен делегацијама, након чега ће они понети лампе са огњем у њихове земље.

На састанку 10. априла са архимандритом Александром (Јелисовим), стрешином Руске црквене мисије у Јерусалиму,  јерусалимски Патријарх Теофил рекао је да ће се узимање Благодатног огња обавити на Велику суботу, и притом ће се имати на уму ограничења која су поставиле израелске власти.

Планирано је да Благодатни огањ у Русију пренесе Фондација Андрије Првозваног.

Јерусалимски патријарх Теофил и архимандрит Александар читали су молитву за мир у Светој земљи, која се, по традицији, чита на Велики петак и Велику суботу у православним Црквама у појединим земљама света. Ове године, с обзиром на епидемију, одлучено је да се молитва за мир чита недељу дана раније.

Извор: Сајт СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *