Недеља Православља у Архијерејском намесништву шидском

На празник Недеље Православља, 8. марта 2020. године, у храму Преноса моштију Светог оца Николаја у Шиду, Свету Литургију су служили Архијерејски намесник шидски протојереј – ставрофор Радомир С. Мишић, протојереј Милан Пршић и протонамесник Зоран Угрешић. Многи благочестиви народ и деца из свих шидских школа узели су учешће у Евхаристијском сабрању. У храму је   прочитан Орос (догматска одлука) Седмог васељенског сабора о поштовању икона, у којем се, између осталог, каже:

„Поштујемо Твој пречисти лик, Боже једини, и молимо опроштај наших прегрешења, Христе Боже наш. Својим благовољењем успео се на Крст у плоти и избавио своја створења од веза непријатељства. Отуда, благодарно кличемо Теби који си испунио све ствари радошћу, Спасе наш. Јер Ти си дошао да спасеш свет.“

Након Свете Литургије, свештеници, народ и деца су прошли улицама шида у Крсном входу – Литији, истински сведочећи љубав према Православној вери, сећајући се овог великог празника – Недеље Победе Православља.

Празновање је настављено у парохији у Јамени, где је са почетком у 17 часова служена Вечерња служба. Вечерње је служио протојереј – ставрофор Радомир С. Мишић. Богослужењу су присуствовали свештеници и вероучитељи Намесништва шидкског,  парохијани Јамене и ученици Основне школе “ Филип Вишњић“ у Јамени. Беседу након Богослужења произнео је протојереј Милан Пршић, у којој је говорио о лепоти Православне вере, Светим иконама и Оросу који је донео Седми Васељенски Сабор.  Након прочитаног Ороса, одржан је кратак културни програм, који је са ученицима припремио вероучитељ јереј Бранислав Лукић. Домаћин овог духовног сабрања, протојереј Милорад Душанић, уприличио је трпезу љубави за све присутне.

Фото: наставница Наталија Ћирић,вероучитељ Стефан Сремац и ђакон Лазар Павић

Приредио: Ђакон Лазар Р. Павић

Извор: Сајт „Епархија сремска“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *