Теодорова субота у манастиру Ново Хопово

На Теодорову суботу, 7. марта 2020. године, у манастиру Ново Хопово Светом архијерејском Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије уз саслужење више свештенослућитеља.

Прва субота Великог поста је посвећена Светом великомученику Теодору Тирону чије се нетрулежне мошти чувају у овом манастиру и верни су пред њим узносили молитве за здравље и спасење. Светог Теодора Тирона (+306) хришћанског светитеља и великомученика, верни редовно посећују и моле му се у све дане током године.

На Литургији се причестио велики број сабраних верника, који су се постом, молитвом и Светом тајном исповести припремили за Свето Причешће Телом и Крвљу Господа нашег Исуса Христа. одора Тирона свештенство је осветило и прелило вином. 

Фотографије: г. Милан Романовић, ученик Богословије Св. Арсенија Сремца у Сремским Карловцима

Извор: Радио „Српски Сион“

 

 

Манастир Ново Хопово, са црквом св. Николе по својој архитектонској вредности представља најзначајнију сакралну грађевину своје епохе на овим просторима. Први писани помен манастира је из 1451. године. Садашња црква подигнута је 1575-1576. године, а звоник са малом капелом на спрату посвећеној св. Стефану, озидан је 1751-1758. године.
Зграде манастирских конака настајале су постепено од 1728. до 1771. године, чиме је црква окружена са све четири стране. Хоповско фреско-сликарство једно је од најзначајнијих на балканском уметничком подручју. Иконе на иконостасу радио је најзначајнији српски барокни сликар Теодор Крачун.
Манастир је познат по својој монументалној архитектури, фреско-декорацији, културно-просветној и историјској улози.Током 17. века урађена је фреско-декорација унутрашњих зидова.У то време значајне су и врло честе везе између манастира Хопова и Русије, као и Свете горе.

http://www.eparhija-sremska.rs/manastiri/novo-hopovo/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *