Празник Светог Саве Српског у Сусеку

Празник Светог оца Саве, првог Архиепископа српских и поморских земаља, у сусечком Храму Светог архангела Гаврила започет је вечерњим богослужењем 26. јануара 2020. године са почетком у 16 часова, којим је началствовао старешина храма јереј Немања Теофиловић, парох сусечки. Ово је била духовна припрема од изузетне важности за сутрашњу литургијску прославу великог празника коју деца жељно ишчекују.
На сам дан прославе празника Светог оца Саве Српског, 27. јануара 2020. године са почетком у 9 часова у Храму Светог архангела Гаврила у Сусеку, служена је Литургија којом је началствовао протојереј-ставрофор Славко Теофиловић, парох иришки у пензији, уз саслужење домаћина јереја Немање Теофиловића, пароха сусечког. Забележено је присуство и молитвено евхаристијско учешће многобројног верног народа са својом децом у славу Божју и част Светог Саве. За певницама појали су чланови појачке секције и црквеног хора “Благовеститељ” уз вођство госпође Александре Теофиловић. Након Свете Тајне причешћа, свештенослужитељи су приступили резању славског колача и освећењу кољива које је припремљено од стране младог нараштаја уз помоћ старијих чланова својих породица – Ђорђа Недељковића и Василија Михајловића, школских другара из 3. разреда ОШ “Јован Поповић” у Сусеку. За наредну годину, од породица Недељковић и Михајловић кумство су прихватиле породице младог ученика 4. разреда Војина Бегојевића и г. Јована Лазића. Завршни део Светосавске свечаности након Литургије – за најмлађе најслађи – био је Светосавски рецитал који је организован у сарадњи са учитељицама основне школе и васпитачицама вртића у Сусеку. Подељено је 80 светосавских дарова које је Црква обезбедила донаторством разних установа и чланова наше Цркве, на чему им надлежни свештеник јереј Немања Теофиловић захваљује у име Управе парохије сусечке и Српске православне црквене општине у Сусеку.
Светосавска прослава је даље настављена пригодном приредбом у фискултурној сали ОШ “Јован Поповић” у Сусеку са почетком у 12 часова, где је присутне чланове наставничког колегијума, школског колектива и окупљени народ својом речју поздравио директор г. Илија Пешић.
Нека је од Бога благословен празник нашег Светог оца Саве, првог Архиепископа српског, учитеља и просветитеља!
Опширније на фејзбук-страници СПЦО у Сусеку – Храм Светог архангела Гаврила:

Текст: јереј Немања Теофиловић
Фотографије: Александра Теофиловић
Извор: Радио „Српски Сион“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *