ПОВОДОМ 325-ГОДИШЊИЦЕ ШКОЛСТВА У БЕШКИ (1690-2015)

Први помен школе у Бешки је из 1690. године и тиме припада најстаријим српским школама у Срему. Поред ње је постојала манастирска школа у Хопову из 1573. године, српска народна школа у Грабову из 1625. године и српска сеоска школа у Нерадину из 1652. године. У то време Црква је била носилац образовања и писмености, као и оснивач наших првих училишта и вежбалишта знања и побожности. Поводом 325-годишњице школства у Бешки разговарали смо са директорком ОШ „Браћа Груловић“ из Бешке, др Надом Џамић Шепа.

Колики значај за нашу културу и образовање има таква једна годишњица?
Сам податак да школство у Бешки траје 325 година говори о дугој традицији школства у нашем месту, Срему, и у Србији уопште. Као и пре 325 година и данас је мисија школства остала иста. Образовање је и даље идеја која води, а свака нова генерација жељу за обазовањем остварује у складу са временом и могућностима које су им пружене.

Којим могућностима и средствима данас ОШ „Браћа Груловић“ располаже?
Школа има своју матичну зграду са 12 учионица, три кабинета, медијатеку, дигитални кабинет, пространу фискултурну салу и спортске терене. Настава се реализује савременим наставним средствима – интерактивна табла, пројектор, лаптоп, модели, препарати, итд. Стручно наставно особље прати савремене трендове у образовању кроз семинаре и усавршавања, са циљем презентовања наставних садржаја на савремен и ученицима занимљив начин.

Да ли је 325-годишњица школства у Бешки обележена на адекватан начин?
Организован је вишедневни културно-уметнички програм, који је започео 27. октобра изложбом фотографија из историје школства, у просторијама ОШ „Браћа Груловић“. У четвртак, 29. октобра, одржана је промоција монографије Школство у Бешки 1690 – 1941. аутора Душка Лупуровића. Свечана академија као централна манифестација обележавања јубилеја са пригодним културно-уметничким програмом у организацији ученика наше школе и КУД – а „Бранко Радичевић“ одржана је у петак, 30. октобра, у Дому културе у Бешки.

Градоначелник Карлсхулда, места из Немачке са којим је Бешка у партнерским односима већ 5 година, Карл Зајтле, на академији је изјавио да сам Карлсхулд нема толико година колико постоји школство у Бешки. Шта можете рећи у вези са тим?
Гости манифестације су били и наши пријатељи из партнерског места Карлсхулд (Баварска) са којима наше место остварује сарадњу већ 5 година уназад. То су потомци Немаца који су у периоду од 1860. г. до 1945. г. насељавали наше место. Изузетно нам је драго што су нас посетили и на тај начин допринели значају овог јубилеја. Њихова школа следеће године слави свега 60 година постојања и ми смо позвани да будемо њихови гости.

Какав је план за будући рад ОШ „Браћа Груловић“ у Бешки?
Дугогодишња традиција школства је обавезујућа за све садашње и будуће генерације ученика и наставника да образовање усмеравају ка иновацијама и достигнућима без обзира на околности времена у коме живимо.

вероучитељ Горан Груловић

images

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *