Прослава Обрезања Господа Исуса Христа и Светог Василија Великог у манастиру Раковац

Првог дана Православне нове године, када обележавамо празник Обрезања Господњег и Светог Василија Великог, у зимској капели манастира Раковац која је посвећена Светом Василију, служена је Света Архијерејска Литургија.

Литургијом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије, који је молитвено прославио и свој имендан, уз саслуживање протојереја – ставрофора Душана Петровића, протојереја – ставрофора Гвоздена Арамбашића, протојереја – ставрофора Гавре Милановића, јереја Александра Чавке и   ђакона Горана Власца.

У капели препуној верног народа након Литургије, Епископ сремски Господин Василије, обратио се народу беседом у којој је нагласио да је ова година важна за Српску Православну Цркву и српски народ, јер обележавамо јубилеј 800 година самосталности Српске Цркве, као и 100 година од Уједињења  Српске Цркве. Епископ је истакао да је важно да се окрене „нови лист“ у духовном животу нашег народа, на коме ће бити исписани само позитивни резултати и позитивне ствари.

Јеромонах  Варнава и јеромонах Евгеније, сабраћа манастира Раковац, позвали су сав верни народ на трпезу љубави, коју су припремили уз много труда, љубави и пожртвовања.

Текст: Ђакон Лазар Р. Павић

Фотографије: г. Крсто Калинић

Извор: Радио „Српски Сион“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *