Сурчин за браћу у Црној Гори

Парохијани Сурчина са свештеником Страхињом Голијаном у Литији и на Молебану испред Спомен-храма Светог Саве

Подршка православној браћи у Црној Гори, на Косову и Метохији и свим српским крајевима

Са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја, на празник Сабора Пресвете Богородице, у четвртак, 08. јануара 2020. године, одслужен је Молебан на платоу испред Спомен-храма Светог Саве, а Пресветој Богородици и свим Светима коленопреклоно су узнете молитве за спас нашег страдалног народа у Црној Гори који свакодневно Литијом и молитвом брани светиње чији је опстанак доведен у питање изгласавањем Закона о вероисповести који данас ступа на снагу. Молитве су се узносиле и за Косово и Метохију као и све српске крајеве.

Група парохијана предвођена свештеником Страхињом Голијаном кренула је из порте цркве Свете Петке нешто псоле 14 часова како би дали молитвену подршку православној браћи У Црној Гори. Ова група верника је пошла у име свих оних који нису пошли из оправданих разлога, али и оних који нису ни имали намеру да пођу да са браћом и сестрама у Христу поделе молитвену подршку браћи у Црној Гори.

Верни народ се окупио већ од 15 часова у великом броју на Теразијама. Величанствена литија је са тог емста нешто после 16 часова пошла ка заветном храму српског народа – храму Светог Саве  на Врачару где је од 17 часова служен Молебан Пресветој Богородици.

Литију и Молебан Пресветој Богородици предводио је Његово Преосвештенство Епископ ремезијански Г. Стефан викар Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја.

У литији су учествовали многобројни свештеници Архиепископије београдско-карловачке и других Епархија Српске Православне Цркве, генерални секретар председника Републике г. Никола Селаковић, директор Канцеларије за Косово и Метохију г. Марко Ђурић, као и господа: директор Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама др Милета Радојевић са помоћником др Марком Николићем и сарадником Гаврилом Грбаном;  представници градске управе Београда и многобројне личности јавног и културног живота.

На крају Молебана Пресветој Богородици Епископ Стефан је пренео благослове Његове Светости Патријарха Иринеја, казавши да је са тугом пошао данас пут Реублиек Српске и Бањалуке где се исто брани Православље и Дан Републике Српске.

Преосвећени владика Стефан је  казао да вечерашња молитвена тишина представља молитвену тишину Светог Саве и да је то иста молитвена тишина која је у Црној Гори, Републици Српској, косову и Метохији и свим крајеивма где живе Срби.

У својој беседи, Епископ Стефан је истакао важност наше молитвене подршке нашој страдалној браћи у Црној Гори, Косову и Метохији и свим другим нашим крајевима, казавши да „од молитве нема важнијег дела“.

Извор: Сајт „Епархија сремска“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *