Отворена Свечана aкадемија у САНУ

Поводом 800 година од посвећења Светог Саве за првог српског архиепископа, у Српској академији наука и уметности данас, 12. децембра, председник САНУ академик Владимир Костић отворио је Свечану академију, известио је репортер Радија Слово љубве АЕМ Марко Весић. Уследиће беседе академика Љубомира Максимовића, потпредседника САНУ, и високопреподобног архимандрита Методија, игумана Манастира Хиландара, а биће изведене пригодне композиције академика Светислава Божића и прочитани одломци из Житија Светог Саве. Скупу присуствује Преосвећени викарни Епископ ремезијански Стефан (Шарић), затим архимандрит Тихон Студенички игуман, свештенство АЕМ, монаштво из Студенице и других манастира СПЦ, академици, професори универзитета, представници републичких и градских власти и друге званице. Опширније у наставку:

Председник САНУ академик Владимир Костић је истакао да „Постоје догађаји у историји који мењају читаву историју. Један такав догађа је управо и овај који данас обележавамо 800 година аутокефалности СПЦ. Тај догађај нас је одредио кроз читаву историју, па чак нас и данас одређује. Када је дивљи Синан паша са својом оргијом преносио отете мошти св. Саве, водећи испред везане калуђере и народ, по десетерачком прецизном опису, већ током тог крвавог пира брзо је схватио да му је његова зла намера није прошла. Јер ма колико пута спаљивао св. Саву његово дело остаје и то је на диван начин описао Милош Црњански“.

Подсетимо, Византолошки и Хиландарски одбори САНУ, у сарадњи са Светогорским центром у Солуну, Задужбином Светог Манастира Хиландара и Друштвом пријатеља Свете Горе из Београда, уз подршку Града Београда и Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Министарства правде Републике Србије, такође у четвртак, 12. децембра, у Свечаној сали САНУ, у 14 часова, организују научну трибину под насловом „Светогорски и хиландарски монах свети Сава. Осамсто година од посвећења за првог српског архиепископа“.

Свечана академија и научна трибина део су свечаности којима се у Солуну и Београду, у заједничкој организацији наведених установа, обележава овај изузетан јубилеј.

Извор: Радио „Слово љубве“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *