Филм „Фрушкогорски манастири, данас“ и „Међугенерацијско заједничарење” обрадовали румску публику

Синоћ, 25.новембра 2019. године, у склопу обележавања великог јубилеја СПЦ у Архијерејском намесништву румском, у Културном центру у Руми посетиоцима је приказан филм „Фрушкогорски манастири, данас“.

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија филмска екипа Независног филмског центра Ворки тим и Радија Епархије сремске „Српски Сион“ у периоду од 2017. до 2019. године посетила је 21 фрушкогорски манастир и снимила видео и аудио материјал.

Идеја је била да се о сваком фрушкогорском манастиру направи 30. минутна емисија о животу и раду у манастирима из данашњег угла, са освртом на важна дешавања и тиме визуелно овековече сви манастири наше свете Фрушке горе, који данас постоје.

Том приликом, пoсећен је и снимљен 21 манастир, а публика је имала прилику да се упозна са сажетим прегледом свих манастира СПЦ у Епархији сремској.

Иако је филм трајао 74 минута сви су га са пажњом пратили, одушевљени, како идејом да овакав првенац буде приказан баш у нашој Епархији сремској, тако и лепотом наших светиња.

Непосредно пред промоцију филма, уприличено је „Међугенарацијско заједничарење“ које је кроз веру, љубав и поштовање сабрало различите генерације. Посебан допринос манифестацији дали су ученици, наставници, директори школа, родитељи, као и баке и деке, који су за ту прилику доставили ликовне и литерарне радове.

Иако су сви радови били изузетни, два су се издвојила, и била представљена публици.

Такође, веома интересантна је била и радионица у којој су учествовале баке и деке са својим унучићима, правећи са њима играчке, баш као што су се некад правиле. Када дечији осмех каже више од речи онда је сувишно говорити какву је радост ова радионица причинила малишанима.

Текст и фотографије: Мирјана Босић

Извор: Радио „Српски Сион“

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *