Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије на Аранђеловдан богослужио у манастиру Привина Глава

Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије началствовао је Светом архијерејском Литургијом, на празник Сабора Светог архангела Михаила – Аранђеловдан, у древној фрушкогорској светињи – манастиру Привина Глава.

Тим поводом, велики број верника окупио се да дочека свог Епископа и присуствује Светој архијерејској Литургији, као и Светој тајни свештенства, у којој је Његово Преосвештенство рукоположио дугогодишњег блиског сарадника, протођакона Слободана Вујасиновића, у чин презвитера. Отац Слободан је с нашим Епископом провео претходних десет година, најпре у чину ђакона, а убрзо затим и протођакона.

У надахнутој празничној беседи Епископ сремски г. Василије посебно је указао на одељак из данашњег Светог Јеванђеља и поруку Господа Исуса Христа, коју треба да упамтимо: …баш као и оне прекрасне речи које је Господ изговорио својим ученицима када су се вратили и саопштили му какву снагу и силу имају, да им се и анђели и ђаволи покоравају. На то им је Господ одговорио да се не радују што им се покоравају ђаволи, него да се радују што су њихова имена уписана на небесима.

Управо тако и сви ми желимо да нас Господ упише на небесима, а Господ ће то и учинити, ако ми то заиста пожелимо и заслужимо на овом свету. Уколико умолимо Господа и Свете у Господу да нам подаре тако једно свето место и ми ћемо боравити у радости Његовој и Љубави… – поручио је наш Преосвештени Епископ (целу беседу можете послушати у прилогу испод текста).

Након Литургије верни народ се сабрао за Трпезом љубави, и даље узносећи молитве Господу, радујући се данашњем великом празнику, значајном како за целу Цркву, тако и за манастир Привина Глава, односно све оне који су се у њему данас сабрали.

Текст: Мирјана Босић

Фотографије и звучни запис: г. Крста Лазић, теолог; г. Зоран Пурешић

Извор: Радио „Српски Сион“

 

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија након Свете архијерејске Литургије:

 

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија на рукоположењу протођакона Слободана Вујасиновића у чин презвитера:

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *