Владика Василије освештао Часни крст у Сурчину

Пред Часним крстом се у суботу 3. октобра 2015. сабрао верни народ да учествује у чину освећења који је са свештенством намесништва земунског учинио Епископ сремски Василије.

После освећења Часног крста Преосвећени владика Василије се обратио пригодним речима окупљеном народу:

” Нека је наздравље и спасење ово ново крсно знамење око којег се окуписмо на улазу у дивно место Сурчин. Много пута и на многим другим местима на улазу у села и градове није било никаквог знака или је било па су у прошлим временима неки људи уклонили крсно знамење мислећи да ће Бога из душе Србинове ишчилити, измакнути, истерати, али, душа Србинова је она која носи Бога у себи, ма где се нашли. Ма шта се збивало у нашој историји, увек је темељ, квасац остављао Бог у душама нашим. То смо носили са собом.

Данас је време дошло да исправимо неку неправду која је учињена овом народу рушећи наше светиње, уништавајући наше белеге и тапије српског народа, свако је место у нашем кићеном Срему било обележено у време Светога Саве и Немањића светих и Бранковића, свако је место било обележено крсним знамењем…”

Његово Преосвештенство Епископ сремски Василије се захвалио свим добротворима и приложницима, верном народу што је сваку лепту уградио у овај студенички и немањићки крст који је у камену клесао протомајстор Драгомир Браца Ристић родом са Косова и Метохије.

Јереј Страхиња Голијан, парох сурчински, по благослову Владике сремског Василија радио је на подизању овог крсног знамења како би га оставили роду српскоме и свима који спасење душе своје траже и који се осењују крсним знаком јер без крста нема спасења.

Зорица Зец

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *