Свети Арсеније – Слава Карловачке богословије

У суботу 9. новембра 2019. године, уочи празника Светог оца нашег Арсенија, архиепископа српског, у Светониколајевском саборном храму у Сремским Карловцима свечаним бденијем началствовао је Епископ сремски Господин Василије, уз саслужење архимандрита Арсенија Матића, професора богословије и игумана Свете обитељи манастира Бешенова, протојереја-ставрофора Душана Петровића, ректора богословије у пензији, протојереја мр Јована Милановића ректора богословије, протосинђела Клеопе Стефановића, професора богословије и старешине Саборног храма у Сремским Карловцима, те протођакона Слободана Вујасиновића. На бденију је молитвено присуствовао и Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Господин Хризостом, члан Светог Архијерејског Синода задужен за црквену просвету.

За певницом су певали најстарији ученици Карловачке богословије уз помоћ професора црквеног певања Јована Стојановића и ђакона Горана Власца. По завршетку бденија била је зготовљена вечера љубави у трпезарији богословије.

На сам дан овог великог празника у Саборној цркви служена је Света Архијерејска Литургија. Њом је началствовао Високопреосвећени Митрополит дабробосански Господин Хризостом уз саслужење Епископа сремског Господина Василија, великог броја свештеника, свештеномонаха и ђакона наше Свете Цркве. Својом песмом Свету Литургију украсио је мешовити хор Саборне цркве „Свети Арсеније“ удружен са хором Богословије.

Након анафоре у чин ђакона рукоположен је господин Ђорђе Милидраг, професор у Карловачкој богословији.

После заамвоне молитве пререзан је славски колач који су принели овогодишњи кумови Богословије Светог Арсенија, господин Петар Матијевић из Новог Сада са својом породицом. Након отпуста Високопреосвећени митрополит Хризостом упутио је надахнуту беседу верном народу и честитке ректору, професорима, ученицима Богословије. Потом је у трпезарији Богословије приређен славски ручак за све госте.

Славље је настављено је у 17 часова када је у Саборном храму служен молебан Светом Арсенију. У 18 часова уследила је свечана академија у којој су учествовали професори и ученици богословије. Након поздравног слова Господина ректора, овогодишњу славску беседу упутио је професор приправник, господин Бојан Грујичић. Уз дириговање госпође Миле Латиновић хор и етно групе Карловачке богословије отпевали су неколико црквених химни и патриотских песама, а ученик другог разреда Вељко Шолаја извео је на гуслама песму Свети Саво. Уследиле су рецитације уз фрулу и клавир, и остали културно-уметнички програм.

На крају академије ректор је доделио награде за писање светоарсенијевских темата, као и за многа послушања у школи: за вршење дужности амбулантера, цензорских дужности, труд у школској капели, љубав према црквеном појању доказану за певницом, те за прислужитеље у трпезарији. Изузетно, ове године када обележавамо велики јубилеј 8 векова аутокефалије наше Цркве, сребрњацима са ликом Светог Саве награђени су најбољи ученици из свих разреда. За најбољег ученика школе ове године проглашен је ученик петог разреда Жељко Шолак, док је посебном наградом под називом “чисто срце” награђен његов школски друг Милић Ћирић.

Након свечане академије све званице угошћене су за трпезом љубави, коју је обележила радосна атмосфера и удружена песма професора и ученика.

Сутрадан је отац ректор у школској капели са осталим професорима у чину служио Свету Литургију и парастос у знак сећања на све оне који су пре нас били део овог расадника Речи Божије.

Текст: Милан Романовић, ученик петог разреда богословије

Фото: Мартин Цандир

Извор: Радио „Српски Сион“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *