Освештан иконостас у Гибарцу

У недељу 15. по Духовима, 13. септембра 2015. год. на празник Полагања појаса Пресвете Богородице и на спомен Светих мученика јасеновачких, Његово Преосвештенство епископ сремски Господин Василије служио је Свету архијерејску литургију у селу Гибарац и том приликом осветио новопостављени иконостас у сеоском храму Светог пророка Илије. Верни народ сабрао се у великом броју да дочека свога архијереја, исказавши му срдачну добродошлицу. Поред верног народа било је присутно и свештенство шидског намесништва заједно са својим вероучитељима и студентима теологије. Примивши архипастирски благослов сви заједно упутили су се у простор храма где је најпре освећен новосаздани иконостас. Затим је започела Света архијерејска литургија…

Поред освећења иконостаса Свету архијерејску литургију обележила је још једна радост. Његово Преосвештенство епископ сремски Господин Василије рукоположио је у чин ђакона дипломираног теолога Гостимира Душанића. Тако је наша Света црква добила још једног делатеља у винограду Господњем. По завршетку Свете архијерејске литургије Његово Преосвештенство се очинским речима обратило сабраном народу, похваливши њихов труд као и залагања месног пароха јереја Дарка Дангузова. У дирљивој беседи Његово Преосвештенство је евоцирало успомене свог првог сусрета са мештанима села Гибарца. Он их је подсетио да у то време нису имали никакав молитвени простор, чак ни капелицу где би се могли помолити, а данас имају нову, дичну цркву коју од сада краси нови иконостас. Сви сабрани могли су се на очигледан начин уверити у радост обновљења Цркве Христове. Прво, у њено телесно обновљење кроз велелепност храма, а затим и у њено духовно обновљење кроз благослов архијереја и кроз рукоположење новопостављеног служитеља оца ђакона.
Овај радосни и благодатни сусрет епископа са народом настављен је трпезом љубави, која је припремљена старањем наших домаћина Гибарчана.
вероучитељ Никола Лукић

MG_2133-150x150

MG_2165-150x150

MG_2210-150x150

MG_2238-150x150

MG_2240-150x150

MG_2247-150x150

MG_2255-150x150

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *