Прослављен празник Светог Димитрија у манастиру Велика Ремета

Један од духовних центара Свете Фрушке Горе, манастир Светог Димитрија у Великој Ремети, литургијски је прославио свога заштитника.

Многобројни верници из свих српских земаља данас се сабраше по кишном времену у овој древној светињи. Литургијом је началствовао протојереј-ставрофор Бранислав Поповић уз саслужење протојереја-ставрофора Душана Петровића, протојереја-ставрофора Драгомира и Михаила, протојереја Николе Деспота и протојереја Бошка, Архимандрита Арсенија, игумана манастира Бешеново и ђакона Јанка Кртолице.

За певницом су били сремачки и банатски појци под руководством професора Предрага Миодрага.

У надахнутој беседи отац Бранислав је говорио о Светом Великомученику Димитрију и  његовом мученичком страдању Христа ради.

После Литургије и Свете тајне причешћа кренула је Литија. Наравно, као и увек у оваквим приликама у Великој Ремети, киша је престала да пада, али су зато са прозора падала зрна пшенице којом је мати Гаврила благосиљала учеснике опхода.

Памтим, давно је то било кад је са истог тог прозора “посипао житом” верни народ Архимандрит Данило Здравковић, да би после то чинила мати Рафаила и ето до данас се задржао тај лепи чин у манастирској литији. После литије приступило се сечењу славског колача и послужење у манастирској трпезарији. Један леп тренутак пажње је био када  Архимандрит Стефан, настојатељ манастира Велика Ремета и домаћин данашње славе, додељује поклон куми Драгици Ћорковић, која већ више година кумује са својом породицом и великодушно, из љубави, сноси значајан део трошкова овог сабрања.

Текст и фотографије: г. Крсто Калинић

Извор: Радио „Српски Сион“

 

One thought on “Прослављен празник Светог Димитрија у манастиру Велика Ремета

  1. Aleksandra

    Slava i Hvala Dragom Gospodu sada i uvek.
    Neka Sveti Dimitrije iznese pred Gospoda ljubav bratstva i sestrinstva iz Manastira Velika Remeta kao i Naseg Oca Stefana da im Dragi Gospod celo zdravlje Da.Amin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *