Пећиначка општина међу три изузетне дестинације Европе

У Скупштини града Београда, на Светски дан туризма, одржана је свечана додела признања „Изузетне дестинације Европе“ – ЕДЕН 2019 у Србији” за три првопласиране општине – Пећинци, Куршумлија и Крушевац. Свечаности у Старом двору присуствовале су бројне званице, међу којима и директорица Туристичке организације општине Пећинци Љубица Бошковић, председница Скупштине општине Пећинци Дубравка Ковачевић Суботички, етнолог Завода за заштиту споменика културе из Сремске Митровице Душанка Станковић и представник Војводинашума Ивана Лозјанин.

На почетку свечаности званицама су се обратили ресорни министар и потпредседник Владе Србије Расим Љајић, шеф II сектора операција Делегације ЕУ у Србији Штефен Худолин и директорица ТОС-а Марија Лабовић.

Министар Расим Љајић је на додели признања рекао да ће у јануару следеће године Министарство трговине, туризма и телекомуникација донети два правилника који би требало да регулишу рад туристичких агенција, како би се обезбедила већа заштита домаћих путника и туриста, као и да ће ће према правилницима туристичке агенције бити подељене на четири категорије, у оквиру које ће свака имати различит износ гаранција путовања и потребног депозита, али и најавио да ће средином следеће године у примени бити е-туризам.

“Овогодишњи Светски дан туризма посвећен је запошљавању у овом сектору, а туризам је једна од радно-интензивних грана која запошљава значајан број радника, чак сваки 10 запослени ради у сектору туризма. Оно што посебно треба истаћи, то је да је ово грана привреде где је највише запослено младих људи и жена. У оквиру анкете европских земаља чланица ОЕЦД чак 47 одсто младих до 34 године запошљено је у сектору туризма, а чак 60 одсто жена је запослено у овој области” – рекао је Љајић.

Директорица ТО Пећинци Љубица Бошковић сматра да је јучерашње признање од изузетног значаја за развој туризма у нашој општини.

“Општина Пећинци је у последњих пар година препознала туризам као један од приоритета у развоју локалне заједнице и интензивно улаже у стварање услова за убрзани раст ове привредне гране. Заједничким залагањем локалне самоуправе, Туристичке организације, Јавних предузећа, али и удружења грађана и привредника из угоститељске бранше постигли смо завидне успехе. Наша туристичка рута је препозната као интересантан и пожељан туристички производ. Трудимо се да стално уводимо нешто ново, иновативно и интерактивно. Добра сарадња са људима који раде на Обедској бари допринела је добијању ове награде, јер смо у туристичку понуду наше општине је увели нови њеллнес програм “Шумска медицина”. Боравак у столетним шумама Обедске баре, одмара и лечи савременог човека, а упознавање са културно-историјским наслеђем, како материјалним, тако и нематеријалним, којим наша општина обилује, ствара све услове “За савршен дан”, баш како из Едена окарактерисали нашу општину” – казала је Бошковић.

За “Изузетну дестинацију Европе” проглашена је општина Куршумлија, а две пратеће дестинације су Пећинци и Крушевац. Награде директорима Туристичких организација уручила је директорица ТОС-а Марија Лабовић, према чијим речима ће признање Општини Пећинци донети већу присутност и веће скретање пажње на Пећинце као туристичку дестинацију.

“Пећинци су занимљиви између осталог због Обедске баре, али и због неких јако креативних тура које имате, као и начин на који сте уклопили природу са одмором и релаксацијом. Њеллнесс не мора да значи само бања и терапија, него управо боравак у природи. Комбинација свих тих услуга, које сте ви јако лепо осмислили, допринела је да се жири одлучи за вас као пратећу дестинацију “ – изјавила је Лабовић.

Општина Пећинци овим признањем, по речима Дејана Црномарковића, руководиоца пројекта – ЕДЕН Србија, добија могућност учешћа у европској ЕДЕН мрежи, размену добре праксе са сличним дестинацијама у Европи и међународну промоцију.

Тема овогодишњег ЕДЕН пројекта, који се спроводи у 16 европских земаља чланица или кандидата за чланство у ЕУ, је „Здравствени и њеллнесс туризам“, и има за циљ да идентификује и награди мање развијене и мање познате дестинације које својом туристичком промоцијом обухватају и територијално-специфичну понуду здравственог и велнес туризма.

Извор: Сајт “Општина Пећинци”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *