OДРЖАНИ ТРАДИЦИОНАЛНИ ФЕСТИВАЛИ ПОСВЕЋЕНИ ЦАРСКОМ СИРМИЈУМУ И БЕСЕДНИШТВУ

Овогодишња фестивалска манифестација “Царски Сирмијум- град легенди” одржана је протеклог викенда, од 30. августа до 1. септембра 2019. године на центарлним градским трговима у Сремској Митровици. Овај садржајно осмишљен догађај на коме је учествовало мноштво аутентично костимираних учесника у римским одорама привукао је пажњу великог броја посматрача пред којима је била јединствена прилика да посматрају легионарски камп, римску трпезу и пијацу робова уз приказе борби гладијатора, наступе стреличара и дефиле. За најмлађе су организовани маскембал и различите радионице а било је речи и о античким археолошким рутама.

На званичном отварању фестивала у вечерњим сатима 30. августа 2019. године након обраћања организатора, директорице Туристичке организације Сремске Митровице Светлане Сабо и Градоначелника Владимира Санадера, у археолошким зидинама Житног трга уприличен је садржајан драмско-плесни перформанс посвећен легенди о римском цару Пробу рођеном на територији античког Сирмијума. Сама манифестација која је имала и хумани карактер потрајала је тог дана до касних вечерњих часова.

У античком фестивалском духу највећи сремски град живео је и 31. августа 2019. године  када је одржан традиционални 28. Фестивал беседништва “ Sirmium lux verbi – Сирмијум светлост речи” у организацији Установе за неговање културе “Срем”.

Најуспешнију ауторска беседу презентовала  је Анита Гранолић са Правног факултета у Бања Луци. Прву награду  у категорији имровизације освојио је Страхиња Сарић са Правног факултета у Београду. У категорији Ex tempore по мишљењу жирија најбоља је била Теодора Шараба са Правног факултета у Бања Луци која је освојила и награду адвокатске канцеларије “Јелкић”. Награду адвокатске канцеларије “Левајац” освојила је Марина Грујић са Правног факултета Универзитета Унион у Београду која је била и најуспешнији беседник по оцени публике.

Док се чекало на одлуку стручног жирија присутне је забављала Ана Штајдохар са својим музичким бендом.

Текст и фотографије: Дејан Мостарлић

Извор: радио “Српски Сион”

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *