Великогоспојински сабор у манастиру Велика Ремета

На празник Успенија Пресвете Богородице у манастиру Светог Димитрија солунског у Великој Ремети се саборује по традицији већ доста година. Архимандрит Стефан, игуман ове древне светиње, на један необично присан начин у својим надахнутим беседама, овај манастир учини центром сабрања србадије из васколиког света.

Од Суботице до Куманова, од Мркоњића до Вршца, сви су жељни духовног окрепљења, а то је право место – Велика Ремета. Наравно и свештеници радо долазе да служе у овој светињи па је тако и данас Литургију служио отац Јевто из Батајнице уз саслужење млађаног јеромонаха из манастира Крупа на Врбасу и свештеника из Шида, а за једном певницом поју митровачки појци, а за другом професор и наши студенти Богословије из Крајове и Цетиња. Која је то радост бити тамо у то време.

После Литургије и Свете тајне причешћа пресечени су славски колачи, а стари – нови кумови приредише богату трпезу љубави. Наравно у својој беседи отац Стефан није могао а да не помене брата Николу који је био годинама кум, али нажалост изненада се упокојио пре две године, тако да је његов млађи брат у име породице наставио кумство.

Текст и фотографије: г. Крсто Калинић

Извор: Радио “Српски Сион”

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *