Промоција књиге “Михајло Идворски Пупин – текстови у америчкој штампи” у манастиру Раковац

На празник Светог Апостола Матије, 22. августа 2019. године у дворском манастиру Раковац, одржана је промоција књиге „Михајло Идворски Пупин“. Благословом Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија, а у  сарадњи са Српском читаоницом у Иригу, и Градском библиотеком у Новом Саду, манастир Раковац је био место окупљања свих љубитеља књиге, који су били знатижељни да упознају лик и дело овог великог српског великана.

Промоцији су присуствовали клирици Српске Православне Цркве, из Епархије сремске и Епархије бачке:

Архимандрит Стефан Вучковић, игуман манастира Велика Ремета, Архијерејски намесник шидски протојереј-ставрофор Радомир С. Мишић, Протојереј Јовица Јовановић из Сремске Каменице, Архијерејски намесник бачкопаланачки Бране Миловац, Протојереј Коста Ковјанић из Петроварадина, Протонамесник Вељко Грубач из Беочин Села, Јереј Александар Чавка из Угриноваца, јереј Бранислав Лукић из Бингуле, Протођакон Петар Којић, Ђакон Петар Николић, Ђакон Лазар Р. Павић и Асистент на Православном Богословском Факултету у Београду Никола Лукић. као и многобројан благочестиви народ, а књигу су презентовали: приређивачи, професор доктор Ђорђе Лопачић, и Мирослав Станковић, као и директор Градске библиотеке у Новом Саду Драган Којић.

Преневши поздраве Епископа сремског Господина Василија, уводну реч и поздрав свим присутнима упутио је јеромонах Евгеније (Пилиповић) сабрат манастира Раковац и организатор овог  јединственог догађаја. Пре него што се приступило самој анализи овог дела, Вера Новковић, директор Српске читаонице у Иригу, и Весна Петровић, аутор пројекта “Каталог библиотека фрушкогорских манастира“, после јеромонаха Евгенија, говориле су о значају писане речи код Срба, и о значају обнове библиотека у фрушкогорским манастирима. Поменуле су да је у 14 манастира Фрушке горе,  оформљена библиотека, стављајући акценат на то да је новооформљена библиотека манастира Раковац, иако једна од најмлађих, заузела високо место по броју сакупљених књига. Библиотека манастира Раковац носи име „ Синесије Живановић“, по постржнику раковачком који је био Архимандрит, а касније и Епископ арадски.

Приређивачи овога дела, говорили су о лику и делу Михајила Идворског Пупина, нагласивши да је он један од ретких који је у Америци чувао и решавао питања српског националног идентитета, где су поменули став Михајла Пупина да једино Православни идентитет може да сачува национални идентитет Срба. Нагласили су да је Пупин заслужан за то што је Банат данас интегрални део територије Србије, као и то да је он своје родно место Идвор, ставио на светску мапу, иако тада то мало место није било уцртано ни на карти Србије. Поделили су информацију да је у посети Србији своју супругу довео у фрушкогорски манастир Врдник, као и то да је се увек  залагао за положај свог народа и национални идентитет.

Како је рекао јеромонах Евгеније, овај скуп је показао да Библиотека није само просторија са књигама на полицама, него један живи организам, коме је овога пута „Дух живота“ удахнут у манастиру Раковац.

Трудом, и у организацији  јеромонаха  Варнаве, сабрата манастира Раковац, за све присутне била је припремљена трпеза љубави, где је отац Варнава све присутне поздравио топлим очинским речима љубави и захвалио се свим присутним гостима на одзиву на овај посебан догађај, поменувши да треба да се враћамо временима када су књиге много више цењене и уважаване, изразивши наду да ће тако бити и у будућности.

Текст: Ђакон  Лазар Р. Павић

Фотографије: Г. Крсто Калинић

Извор: Радио “Српски Сион”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *