Најава: Јелеосвећење, Храм светог апостола Павла – Петроварадин

 

Данас, 6. априла, у 18,00 часова СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА.

Света Тајна Јелеосвећења – Тајна Цркве која се врши над болним Православним Хришћанином, у цркви или дому, у којој се од стране седам свештених лица (презвитера или Епископа), помазивањем освећеним уљем болесник ослобађа душевних и телесних патњи и болова. Основ ове Свете Тајне налази се у Посланици Св. Јакова који каже: “Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име Господње. И молитва вере ћe спасти болесника, и подигнуће га Господ; и ако је грехе учинио, опростиће му се.” (Јак 5,14-15)
Боравећи телом међу нама, Исус Христос је непрекидно исцељивао сваку болест и немоћ над људима, и тако такође проповедао спасење и долазак Царства Небеског. Његово разумевање и опхођење према греху и болести најбољи су пут за разумевање Свете Тајне Jелеосвећења, онакве каквом је сагледава Црква Божија. Дакле, као што ни Господ никада није приступао болести као чисто физичком феномену, нити исцељењу као медицинском захвату, тако ни Црква Јелеосвећење не схвата као какву замену за лекарско умеће.
Циљ ове Свете Тајне, као уосталом и свих Тајни Цркве, је да врати човека у његово право здравље, а то је непомућени однос са Богом, односно са Телом Његовим, које је Црква. Наравно да се Црква моли и за потпуно исцељење телесне болести, али она то препушта једином Чудотворцу, Господу, Који зна дубине срца човековог и шта је најкорисније за његово спасење.

Извор: Храм светог апостола Павла – Петроварадин

10994607_878304952232368_2877465108086316335_n

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *