Три века Kарловачке митрополије 1713-2013.

У свечаној сали Богословије Светог Арсенија у Сремским Карловцима 13. марта 2015. године одржана је промоција зборника радова поднетих на научном скупу на тему Три века Kарловачке митрополије 1713-2013.

dscf1296

dscf1300

dscf1327

О значају Карловачке митрополије и доприносу њене јерархије, очувању духовног и националног јединства српског народа током три века постојања као и важности објављивања овог првог зборника научних радова њој посвећених, говорили су Епископ сремски г. Василије, председник Матице српске г. Драган Станић, проф. др Дејан Микавица, управник Одсека за историју Филозофског факултета у Новом Саду и др Драго Његован, председник Малог историјског друштва из Новог Сада.

Научни скуп “Три века Карловачке митрополије 1713-2013”, са благословом Светог Архијерејског Синода, одржан је у Сремским Карловцима 1. новембра 2013. године у склопу тродневног обележавања ове значајне годишњице у организацији Епархије сремске, Филозофског факултета и Малог историјског друштва из Новог Сада. Епископ сремски г. Василије био је на челу Организационог одбора који је именовао Научни одбор са задатком да се организује научни скуп и објави зборник радова. Научни скуп одржан је у просторијама Факултета за менаџмент у Сремским Карловцима, љубазношћу оснивача и власника, проф. др Душана Ристића.

На почетку зборника, обима 800 страна, објављене су уводне беседе епископа Василија, Дејана Микавице, Динка Давидова и Ивана Негришорца, посвећене духовном и културно-историјском значају и доприносу Карловачке митрополије у историји српског народа. Потом следи 39 научних радова стручњака из области духовности, црквене и националне историје, историје уметности и књижевности, музикологије и културологије.

Промоцију су са пажњом пратили ученици Богословије и њихови професори на челу са ректором протом Јованом Петковићем, као и угледни културни и научни радници. Промоцији је присуствовао и монах др Павле Кондић, управник Архива Митрополије Црногорско-приморске са Цетиња, иначе један од учесника овог научног скупа. Он је, потом, у зборници Богословије, предао дар Његовог Високопреосвештенства Митрополита Црногорско-приморског г. Амфилохија, по примерак управо објављеног фототипског издања Октоиха петогласника Црнојевића штампарије са краја 15. века, Епископу Василију, ректору Петковићу за Богословију са 10 најновијих књига у издању Светигоре и г. Драгану Станићу председнику Матице српске за њену библиотеку. Вредно је споменути да већ годинама Митрополит Амфилохије настоји да најзначајнија издања књига објављених у Митрополији Црногорско-приморској, као њен дар, поред најважнијих библиотека у Црној Гори, буду и у фондовима најважнијих библиотека српског народа: Народној, Патријаршијској, Универзитетској, САНУ, Матице српске, Богословског факултета, Музеја СПЦ, Богословија и манастирским библиотекама.
spc.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *