Одржан први концерт српског црквеног певачког друштва “Вера” у Руми

Из Саборног храма Силаска Светог Духа на апостоле у Руми, у народу познатог као Грчке Цркве, вечерас су се ширили прелепи звуци са првог концерта српског црквеног певачког друштва „Вера“ из Руме, под диригентском палицом Јелене Раковић.

Старешина Саборног храма, јереј Душан Вишекруна, поздравио је присутне вернике  и објаснио да је симболично овај дан изабран као предвечерје Крсне славе хора „Недеље Свих Светих“ и да је тај празник некада био Крсна слава Храма, када је Храм подигнут 1851. године. Као сећање на тај првобитни празник српско певачко друштво „Вера“ из Руме преузело је да тај дан прославља као своју Крсну славу.

Уз присуство многобројних верника који су Храм учинили још узвишенијим, ширећи позитивне осећаје које су у њима изазвале песме црквеног хора, сви су са одушевљењем поздравили учеснике хора и пожелели да се и у будуће, још чешће окупљају у Светом Храму и присуствују многобројним црквеним концертима.

Програм се састојао од дванаест композиција: „Оче наш“, „Тропар Свим Светима“, „Молитва Пролију Ко Господу“, „Васкршњи Антифони: Молитвами Богородици Спаси Ни“, „Свјатиј Боже“., „Херувимска Песма“, „Тебе Појем“, „Васкршњи Ирмос: Ангел Вопијаше“, „135. Псалам Славите Господа“, „Миро И Сузе“, „Как Пајду Ја На Биструју Речку“ и „Востани Сербије“.

Речи хвале и утисци присутних за дивно вече, чија је заслуга Саборног храма  и српског црквеног певачког друштва „Вера“ из Руме, говоре више од свега.

На многаја љета!

Делић атмосфере преносимо Вам у звучном запису:

Текст, звучни запис и фотографије: Мирјана Босић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *