Подсећање на прославу 8 векова аутокефалије СПЦ у Архијерејском намесништву подунавском

У недељи петој по Васкрсу, када смо прослављали Господа у еванђелски спомен жене Самарјанке, 26. маја 2019. године са почетком у 19 часова у великој сали Школе полиције, одржана је Прослава јубилеја 8 векова од аутокефалности Српске православне цркве на нивоу Архијерејског намесништва подунавског Епархије сремске.

Овом приликом окупило се велико мноштво верног народа Божијег са свих страна намесништва и шире да би, сабрани у једном Духу, са Његовим Преосвештенством Епископом сремским Г. Василијем вазнели хвалу Богу и благодарност нашем духовном родитељу Светом оцу Сави, првом Архиепископу српском. Подршку овом сабору својим доприносом и присуством дали су представници државне власти из Покрајинске владе, Града Новог Сада, Општине Беочин и локалних самоуправа. Након поучне беседе Епископа сремског Василија и подсећања верног народа на славу и силу Божију којом је Српска Црква опстала и развијала се у свим епохама, програм је настављен наступом одраслих и дечијих црквених хорова, фолклорног ансамбла и глумаца показујући нам светле личности, искушења и путеве наше историје. На крају, видно озареном верном народу обратио се Архијерејски намесник подунавски протојереј-ставрофор Гавро Милановић, искористивши прилику да се захвали свима који су својим моћима помогли да се одржи ова велика свечаност, као и онима који су учествовали и присуством подржали суштину њеног уметничког израза – непрестана борба за очување наших духовних вредности, Косова и Метохије и светиња где год да се налазиле.
Прошло је календарских 14 дана од ове свечаности, а одушевљење овим догађајем и приказом богате историје српског народа Божијег не јењава. Оно што је видело, чуло и осетило преко 2000 људи и даље се препричава, ехо поруке нашег Епископа и целокупне свечаности одзвања у срцима верних дајући крепост и снагу нашој вери у Божији домострој спасења. Прошло је 800 година од добијања самосталности наше Цркве кроз разна искушења и страдања, а Господ нас је избављао и давао напретке. Стога, не сумњамо да ни неки нараштај после нашег неће дочекивати и прослављати овакве јубилеје постојања Цркве на овим просторима као што то ми данас чинимо јер Господ неће заборавити наду, молитву, труд и љубав деце своје.
Јереј Немања Теофиловић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *