Недеља праштања у Саборном храму у Сремским Карловцима

Горан Власац, проф. Карловачке богословије рукоположен у чин ђакона

У Недељу праштања, 10. марта 2019. године торжественом Литургијом у Светониколајевској цркви у Сремским Карловцима началствовао је Епископ сремски г. Василије уз саслужење архимандрита Доситеја настојатеља фрушкогорског манастира Гргетега, протојереји-ставрофори  Марко Шпановић и Душан Н. Петровић (обојица ректори Карловачке богословије, у пензији) и Поповић Бранислав.

На Архијерејској Литургији саслуживали су и протојереј-ставрофор Јован Петковић (ректор Карловачке богословије); протосинђел Клеопа, настојатељ Световаведењског сремскокарловачког манастира Ваведења и проф. Карловачке богословије; протојереј-ставрофор Велизар Живановић; протојереј Јован Милановић, старешина Саборне сремскокарловачке цркве и проф. Карловачке богословије; јереји: Бранислав Мишковић, старешина румске цркве Сабора Српских Светитеља, Жељко Кусић, парох сремскокаменички и Дарко Кончаревић парох батајнички, Богољуб Миловановић, парох инђијски;  свештеник Јован Рајак из Парагова  и Стефан Јовичић из Беле Цркве.  Протођакон Слободан Вујасиновић и ђакон Милош Марковић такође су саслуживлаи Његовом Преосвештенству Епископу сремском г. Василију.

На светој архијерејској Литургији у чин ђакона произведен је професор Карловачке богословије, ипођакон г. Горан Власац.

Епископ Василије је пожелео ђакону Горану да му ђаконска служба буде на славу Господњу, на славу наше Свете Цркве и српског народа.

„Надам се да ће отац Горан овде међу нама познат, и препознат у читавој Епархији сремској где је свугде са нама ишао као чтец, и као ђакон да послужи Господу у овом светом храму и свим другим храмовима у којима ће служити. Нека је срећно и Богом благословено“ пожелео је владика Василије и честитао породици и свему народу.

После свете Литургије Преосвећени владика Василије се обратима верном народу, свештенству, монаштву и богословима казујући о Недељи праштања.

„Јеванђеља нам јасно казује, да ако не опростимо једни другима сагрешења, неће ни нама опростити Господ сагрешења наша. Такође, у молитву Господњој ми се молимо да Господ нама опрости као што ми опраштамо другима,“ казао је владика Василије и додао да све дане који су пред нама током Васкршњег поста користимо да се припремимо за сусрет са Живим Богом кроз Свету тајну причешћа, исповести и покајања – кроз Свете тајне које нам је Господ Бог оставио.

За певницом су појали богослови са професорима Предрагом Миодрагом и Николом Ерцегом, док је Апостол читао проф. Јован Стојановић. Молитве Господу узнео је песмама хвале и славе хор Николајевске саборне цркве.

Данашњој Литургији су поред верног народа и богослова присуствовали и бројни путници намерници, група поклоника из Аспровалте (Грчка) као и родбина и пријатељи ђакона Горана  Власца.

Ручак је припремљен  у трпезарији Богословије Светог Арсенија у Сремским Карловцима где је као и увек трудом и љубазношћу пленио изванредни кувар г. Ненад Мајсторовић.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *