ПРОСЛАВЉЕН САВИНДАН У БУЂАНОВЦИМА

На празник првог српског архиепископа,просветитеља и учитеља Св.Саве, 27.јануара 2019.г., у нашем селу Буђановцима служена је света литургија са почетком у 10,оо часова.

Светом литургијом је началствовао надлежни парох,јереј Ђорђе Санчанин,док су за певницом појали ђаци православне веронауке осмог разреда,Богољуб Петровић и Момчило Чалмић.Наш свети храм је данашњег дана био испуњен од најмлађих до најстаријих светосаваца.

Прошлогодишњи кум крсне славе Св.Сава је био ученик осмог разреда Богољуб Петровић који је кумство предао ученици седмог разреда Сањи Божић.Наша црква негује лепу традицију у сарадњи са управом наше основне школе „Небојша Јерковић“ да најбољи ђак генерације буде светосавски кум,и да на тај начин мотивишемо нашу децу да се током основног образовања потруде да буду што боља како би добили част кумства нашој школи и цркви.

Пример добре сарадње управе наше парохије и управе наше основне школе је данашња слика са свете литургије,којој су присуствовали директор основне школе „Небојша Јерковић“ г-дин Ђорђе Мирковић заједно са великим бројем наставница,наставника и учитељица.После заамвоне молитве смо обавили сечење славског колача,а потом смо чули посланицу нашег Преосвештеног Епископа Сремског Г-дина Василија упућену свим православним светосавцима. Јереј Ђорђе Санчанин је упутио речи захвалности свим људима добре воље који су учествовали у припреми прославе Св.Саве.

Посебно се захваљујемо г-дину Ради Рашковићу директору земљорадничке задруге „Буђановци“ и г-ђи Савети Сремчевић који несебично сваке године обезбеде пакетиће за најмлађе рецитаторе,захваљујемо се овим путем и породици г-дина Зорана Божичковића који такође сваке године донесу слаткише,а посебно се захваљујемо и породици нашег светосавског кума Богољуба Петровића,његовим родитељима Божидару и Бранки Петровић који су спремили послужење за све присутне парохијане у светоме храму као и светосавски ручак који је одржан у школској трпезарији у нашој основној школи.

По завршетку свете литургије наша деца узраста од три и по до 8 година  су рецитовала песмице у част Светог Саве.Овим путем би издвојили најмлађу рецитаторку ове године Сару Санчанин(3 и по године),другу по реду кћерку нашег пароха која је рецитовала песму „Свети Сава“ у част овог великог српског великана.

Свим рецитаторима су подељени пакетићи,а у наставку су ђаци старијих разреда под руководством наших наставница српског језика Гордане Тополић,руског језика Марије Ратковић и наставника српског језика Мирка Лукића одржали светосавску приредбу уз извођење светосавске химне,песме „Ко удара тако позно“ и руских  народних песама.

По завршетку светосавског програма у светоме храму прешли смо у трпезарију основне школе где смо обавили сечење славског колача и благосиљање трпезе љубави .

Извор: управа парохије буђановачке

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *