Ексклузивно – Патријарх Иринеј у Боцвани: Радује се Небо и земља!

Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј је на празник Преподобне Параскеве – Свете Петке освештао нови храм посвећен првом српском Архиепископу – св. Сави, у престоници Боцване, граду Габoрону.

У веома надахнутој беседи, Свјатјејши Патријарх Иринеј подвукао је да се „данашњем дану радује и небо и земља, Сам Бог и угодници Његови, а посебно свети Сава и српски просветитељи, јер се и у овом времену и простору подиже нови свети храм, у коме се не скупљају само православни Срби, него сви који припадају светој Цркви Православној“. Патријарх је сабране подсетио да права историја српског народа, његовог живота и културе почиње од тренутка када је постао члан Цркве Христове и ушао у свет културних хришћанских народа, што је и остао а надамо се да ће заувек опстати као такав. „Наши преци су прво, у коме год крају света да су се затекли – градили цркве и манастире“ подсетио је Свјатјејши, рекавши да се лепотом тих великих светиња не поносимо само ми, већ и други хришћански народи. „Управо је Црква водила наш народ кроз читаву нашу историју, показивала пут нашега живота и живљења и све вредносно и трајно у нашој историји – дошло је преко Цркве и кроз Цркву“, рекао је Патријарх Иринеј. „Благодарећи Цркви смо и опстали као народ, јер да је нисмо имали, изгубили бисмо се у току пет векова ропства под Турцима и нестали са лица историје“, подсетио је Свјатјејши и додао да се то односи и на новије периоде наше историје.

Говорећи о обнови и подизању храмова у Србији али и широм света, Патријарх Иринеј је истакао да се Србија духовно подигла и нашла свој прави пут, којим ће, надамо се и у будућности ићи. Подсетивши на историјске сеобе и везаност нашег народа за своју Цркву која га је и чувала, Патријарх Иринеј је заблагодарио Богу што су и у Габерону људи који су сачували своју веру, своје име, културу и језик, „да покажу свету ко смо, шта смо и какав смо ми то народ“. “Овај свети храм остаће за свагда, за читаву будућност, као вредност за вечност и вечно памћење“ подвукао је Патријарх Иринеј и дубоко захвалио свима „који су се потрудили, одвојили од својих уста и потреба да помогну градњу овог храма“. Ктитор цркве, г. Миливоје Николић са породицом, како каже Патријарх Иринеј „јесте успешан у свом послу, али није заробљен од тога, него је мало шире и више мислио и покренуо градњу ове цркве“. Свјатјејши је подсетио на пример св. Краља Милутина и напоменуо да смо ми људи привремени у овоме свету, али да „оно што учинимо за славу имена Божијег, за своју веру и за своју Цркву, остаје вечна вредност и вечно сећање“.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован је потом прочитао одлуку Светог Архијерејског Синода СПЦ, који је на предлог Патријарха Иринеја, одликовао г. Миливоја Николића ктитора храма св. Саве у Габорону, високим признањем наше Цркве, орденом Светог Краља Милутина, „за делатну љубав према светој Мајци Цркви, нарочито показану његовим давањем материјалне помоћи приликом градње цркве св. Саве у Габорону“.

Патријарашке Грамате са иконом Пресвете Богородице додељене су г. Радомиру Кнежевићу, г. Жики Коцићу, г. Ивици Пушкашу, г. Владимиру и гђи Ани Прибил и г. Миловану Пејовићу (Грамата са иконом Господа Исуса Христа).

Патријарашке Грамате додељене су и г. Рајку Луковићу, г. Дејану Луковићу, г. Веселину Поповићу , г. Ранку Ракочевићу, г. Влади Рубежићу, г. Давору Дураћу и г. Велимиру Радовићу.

Свјатјејшем Патријарху Иринеју на Литругију су саслуживали Митрополит Габорона и Боцване Г. Генадије из Александријске Патријаршије, чланови делегације наше Цркве – Преосвећени Епископ шумадијски г. Јован, протојереј-ставрофор Драги Вешковац, јеромонах др Амвросије Весић и ипођакон Владимир Јелић, као и други свештенослужитељи. Литургијском и молитвеном слављу присуствовали су амбасадор Србије у Јужноафричкој Републици Њ.Е. г. Божин Николић и амбасадор Руске федерације у Боцвани Њ.Е. г. Виктор Сибилов, први саветник и конзул Амбасаде Србије у Преторији г. Саша Март, као и велики броја Срба који живе и раде у овом делу Африке.

На свим информацијама са ове изузетне молитвене свечаности, као и на звучном запису беседе Патријарха Иринеја коју можете у целини чути на дну странице, благодаримо г. Владимиру Јелићу, управнику Патријаршијског двора у Београду, који се налази у пратњи Свјатјејшег. Такође, г. Јелићу благодаримо и за други комплет фотографија из цркве св. Саве у Габерону, који можете погледати на следећем линку:

http://www.slovoljubve.com/slovoljubve/cir/Piclist.asp?showmaster=1&IDAl=76

звучни запис послушајте на линку испод:

http://www.slovoljubve.com/cir/Newsview.asp?ID=17570

Извор: Радио “Слово љубве”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *