Сутра друга фаза евакуације Моровића и Вишњићева

Друга фаза превентивне евакуације мештана Моровића и Вишњићева мора се спровести током сутрашњег преподнева, одлучио је Кризни штаба у Моровићу Републичког штаба за ванредне ситуације.

Портпарол кризног штаба у Моровићу Никола Видић навео је да се превентивна евакуација обавља у четири фазе у два места у општине Шид, а прва је обављена синоћ и у њој су, према наређењу кризног штаба, евакуисана лица која су у Моровић била смештена због евакуације из Јамене у Руму.

Друга фаза подразумева евакуацију деце, жене и старих и она се мора завршити сутра.

„Превентивна евакуација се обавља искључиво у Моровићу и Вишњићеву, а да не би било других шпекулација, наложена је искључиво због тога што не располажемо податком којом силином надолази вода која се кроз шуме излива у Хрватској и директно угрожава Вишњићево и Моровић“, рекао је Видић.

Он је нагласио да је стање насипа у та два места одлично, да су чврсти и урађени перфектно, али да се евакуација мора спровести, јер се не сме дозволити да било чији живот буде у опасности.

Према Видићевим речима, вода из евакуисаног места Јамена се полако повлачи, али управо та вода, која напредује кроз шуме, угрожава Моровић и Вишњићево.

„Већ током вечери обавештавамо од куће до куће мештане да жене, деца и стари треба да напусте село, а тај позив ћемо поновити и сутра пре подне и превентивна евакуација се мора спровести“, нагласио је Видић.

Превентивна евакуација Моровића и Вишњићева у четири фазе

Превентивна евакуација Моровића и Вишњићева, због потенцијалне поплаве, која је започела јуче у вечерњим сатима, одвија се у складу са наредбом команданта Штаба за ванредне ситуације у општини Шид. Покрајински штаб за ванредне ситуације, на захтев Штаба у Шиду, обезбедио је 100.000 џакова, 5.000 литара горива, 5.000 ланч-пакета, 7.000 литара воде за пиће и две цистерне са 20.000 литара воде. Евакуација се одвија по плану, у четири фазе, уз прописану медицинску тријажу.

Прва фаза представља евакуацију лица из места Јамена, која су стационирана у Месној заједници Моровић, а друга фаза подразумева евакуисање болесних и старих лица, породиља и деце старости до 15 година. У трећој фази је евакуација стоке и материјалних добара, а четврта фаза, ако буде потребна, подразумева евакуисање радно способних лица.

На градњи привремених насипа који би требало да заштите места Моровић, Рачу, Босут и Вишњићево ангажовано је преко 50 тешких машина ЈВП „Воде Војводине“ и Водопривредних предузећа.

Радови започети јуче ујутро трајали су током ноћи, а радиће се све док ситуација на терену буде захтевала. У протекла два дана, ова угрожена насеља превентивно су делимично евакуисана.

Јутрос измерен водостај на реци Сави код Сремске Митровице бележи даље опадање нивоа ове реке и износи 791 цм, али вода из залеђа, са хрватске територије, и даље угрожава неколико мањих насеља уз границу, саопштило је ВДП „Воде Војводине“.

Општински штаб за ванредне ситуације у Сремској Митровици апеловао је данас на евакуисане житеље тог града да се самоиницијативно не враћају у своје куће и станове.

Из штаба поручују да опасност од поплава није прошла и да је на снази и даље одлука о превентивној евакуацији.

Претходни историјски максимум на реци Сави код Сремске Митровице од 800 цм, забележен 1974. године, премашен је у суботу 17.5.2014., када је измерен водостај од 863 цм.

Нема евакуације Босута
Није тачна информација, коју су објавили поједини медији, да је река Сава пробила насип код Босута и да је у току хитна евакуација становништва.

То је за РТВ и званично потврдио градоначелник Сремске Митровице Бранислав Недимовић.

У сарадњи са Црвеним крстом и Покрајинском дирекцијом за робне резерве, хуманитарна помоћ се упућује у угрожена подручја у Републици.

Здравствене и социјалне установе са својим стручним тимовима на територији Војводине, у складу са плановима поступања у ванредним ситуацијама, учествују у збрињавању евакуисаних из општине Обреновац и спремне за прихват евакуисаних из поплављених подручја.

Прати се хигијенско-епидемилошка ситуација на подручјима које су угрожене поплавама. Снабдевање становништва водом за пиће је под сталним надзором Института за јавно здравље Војводине и из Сремске Митровице.

Спроводи се појачани епидемиолошки и санитарно-инспекцијски надзор над кретањем цревних и заразних болести. У складу са наређењем Министра здравља Републике Србије спроводи се 24-часовно дежурство у свим здравственим установама.

Јешић: За сада успешна одбрана у Срему

Потпредседник Владе Војводине и командант Покрајинског штаба за ванредне ситуације Горан Јешић изјавио је данас да у најугроженијем рејону сремских насеља, у општинама Шид и Сремска Митровица, није било пробијања насипа и одбрана је за сада успешна.

Јешић је рекао Тањугу да је нешто пре 15 сати завршен обилазак целог терена и да је на лицу места утврђено да се сва насеља бране са успехом.

„Урадили смо и авионски преглед терена, али и обилазак свих насипа у рејону насељених места Моровић, Вишњићево, Босут и Сремска Рача и утврдили да се сви насипи држе и да нема никаквог цурења ни пробијања“, рекао је Јешић, додајући да црпна пумпа код Босута, на ушћу реке Босут у Саву ради пуном снагом.

Он је нагласио да је ситуација под контролом, али и да је прилично озбиљна.

Пајтић: Обезбеђени капацитети за прихват 16.000 људи

У Војводини су обезбеђени капацитети за прихват 16.000 људи из подручја угрожених поплавама, изјавио је данас председник покрајинске владе Бојан Пајтић после посете прихватном центру у Руми.

„У овом тренутку водимо битку на два фронта. С једне стране бране се Сремска Рача, Моровић, Вишњићево, Босут, израдом насипа против поплава а с друге збрињавамо људе са угрожених подручја“, рекао је Пајтић.

Како се додаје у саопштењу Бироа покрајинске владе за односе с јавношћу, председник Општине Рума Драган Панић обавестио је да је протекле ноћи у Руму стигла 21 особа, углавном они старији, евакуисани из Јамене и додао да је Рума спремна да прихвати око 500 људи.

Директорка румског Дома здравља др Снежана Бојанић навела је да су сви који су евакуисани у Руму под 24-часовним надзором и додала да су петоро непокретних и слабовидих особа смештени у Геронтолошки центар док је њих 16 у прихватном центру у Спортској хали.

Војводинашуме ставило на располагање сву механизацију

Јавно предузеће Војводинашуме се одазвало позиву Покрајинског кризног штаба да се прикључи одбрани од поплаве Сремске Митровице, Моровића, Купинова, Кленка, Јамена, Босута и Вишњићева.

На располагање је дата сва механизација и запослени су ангажовани на подизању одбрамбеногнасипа у овим местима и у евакуацији становништва.

Пошто је поплавни талас захватио шуме и природна станишта дивљачи предузете су и превентивне мере у збрињавању дивљачи.

Борба са водом која долази кроз шуме из Хрватске

Браниоци Сремске Раче, Моровића, Вишњићева и Босута улажу и данас максималне напоре да се изборе са водом која долази кроз шуме из Хрватске, јавља репортер Тањуга са прве линије одбране.

Главна одбрана од изузетно велике количине воде која, заједно са муљем, великом брзином надире кроз шуму, тренутно се спроводи на локалитету Крива рампа, који се налази у шуми, на око три километра удаљености од Сремске Раче.

То је у први мах била друга линија одбране, али је прва – насип на Јанковића рампи, два километра дубље у шуму попустила, па је сада Крива рампа прва на удару воде.

На том локалитету, од јуче у 18 сати, тешка механизација и људство ради непрекидно на прављењу насипа, рекао је Тањугу стручњак који испред Покрајинског штаба за ванредне ситуације руководи радовима на изградњи тог насипа Отика Бали.

„На овом месту ангажовано је 300 људи који, уз помоћ осам багера и двадесетак великих трактора, већ 18 сати непрекидно улажу максималне напоре да направе насип који ће зауставити воду која долази шумом“, рекао је Бали.

Он је нагласио да се прави насип ширине три километра и да верује да ће он успети да задржи воду која, како је казао, „иде умереном јачином“, што ће, по њему, омогућити да се посао на изградњи насипа квалитетно одради.

„Вода најближа новом насипу је на око километар удаљености и верујем да ћемо успети да завршимо и направимо добар насип који ће држати воду када стигне до њега“, казао је Бали.

Пет километра дубље у шуми, на локацији близу исељеног Јамена, екипа Тањуга је на лицу места затекла супружнике Гребић, Биљану и Миленка, који су једини житељи тог сремског села који су остали у својој кући, на самом насипу.

Миленко је чувар насипа, а Биљана ради мерење воде за РХЗМ и анализу воде за Институт за јавно здравље из Београда, па су и једно и друго остали у свом дому, између осталог, и због посла који је битан у борби са поплавама.

„У врло кратком року вода је пробила са свих страна и заиста ми је било непријатно без обзира на чињеницу што сам чувар насипа и имам искуства у борби са великом водом, јер овако нешто никада нисам доживео“, рекао је Миленко, показујући на црпну станицу која се налази у његовом дворишту, у коју је вода која долази из Хрватске достигла ниво виши од два метра.

Миленкова супруга Биљана каже да свакодневно РХМЗ доставља извештај о водостају Саве код Јамене и да Сава већ константно има тренд опадања, али да вода која кроз шуму долази са друге стране насипа још увек расте што, по њој, може изазвати озбиљан проблем браниоцима оближњих села.

„Мислим да ова вода неће много угрозити Моровић и Сремску Рачу, али се плашим да друга вода која долази из реке Студве и пролази кроз Спачванску шуму, може створити проблем јер долази Моровићу иза леђа“, прича Биљана.

Још два километра ниже кроз шуму, где је гранични прелаз са БиХ, вода је однела пут и у бујици надире ка шуми, а по Миленковим речима вероватно ће се до доласка у насеља Моровић или Сремску Рачу вероватно разлити, што ће учинити да се олакша одбрана.

На насипу који спаја Сремску Рачу и Јамену могу се видети домаће животиње које тумарају, пасу траву и спас од воде налазе баш на том насипу.

3 thoughts on “Сутра друга фаза евакуације Моровића и Вишњићева

  1. Славко Спасојевић

    Надам се да ће све ускоро да буде у реду. Бог нас чува!

  2. Катарина

    ,,Знаш ли, дете моје, зашто се затварају облаци онда, кад су поља жедна кише, а отварају онда, кад поља кишу не желе? Од злочина људи збуни се природа, и напусти ред свој.” Св. Николај Велимировић

  3. Alek

    Boli me dusa za ovim napacenim narodom. Ratovi, bijeda, a sad i poplave… Sta sve preko svojih pleca necemo pregurati. Uhhhh…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *