НАЈАВА: Дани Данице Јовановић – прослава поводом победе у Великом рату и сећања на бешчанске мученике из 1914. године

 

Поштовани,

Прослава поводом победе у Великом рату и сећања на бешчанске мученике из 1914. године биће обележена низом активности у Бешки и Инђији у организацији Друштва српско – грчког пријатељства из Бешке, током септембра и октобра 2018. године, у оквиру петих Дана Данице Јовановић.

Активности које планирамо су следеће:

  11.септембра Света Литургија (са почетком у 9 и 30 часова)  свечани парастос и Литија са приредбом у организацији Друштва српско-грчког пријатељства Бешка и ОШ „Браћа Груловић“ у Бешки у спомен мученички страдалим Бешчанима 1914.год. У склопу свеопштих обележавања јубилеја Великог рата, Свету Литургију и парастос ће служити више свештенослужитеља уз присуство званичника Општине Инђија, као и посебних гостију и благоверног народа. Након Литије и краће приредбе, уважени гости су позвани на ручак у ресторан Парк, у Бешки.  

Истога дана у Меморијалној соби Данице Јовановић (у Дому културе „Бранко Радичевић“) и просторијама школе одржаваће се интерактивни часови у спомен завршетка Великога рата и сећања на интелектуалну елиту и мученике у Бешки страдале 1914. год. – протојереја Светозара Дујановића, академску сликарку Даницу Јовановић и др. 

II   12. септембра у 19 h приказивање филма редитеља г. Горана Вукчевића о Арчибалду Рајсу уз редитељево присуство, у Плавој сали Дома културе у Бешки.

III  29. септембра  Свечана академија у 19 h и додела награда деци за најбоље радове на конкурсу које расписује Друштво српско-грчког пријатељства Бешка  и ОШ „Браћа Груловић“ из Бешке. Академија ће бити у Дому културе „Бранко Радичевић“ у Бешки.

IV  06. октобра u 19 h промоција књиге „Мале приче Великога рата“ г. Богојевића, у Плавој сали Дома културе, у Бешки.

V  17. октобра у 20 h концерт „Светлана Спајић квартет“- а  у организацији нашег Друштва, а уз подршку Клуба за негу науке и културе „Милутин Миланковић“ из Инђије. Концерт ће бити одржан у Културном центру, у Инђији.  Поред тога у холу и малој сали Културног центра биће ретроспектива најбољих дечијих радова са конкурса о Даници Јовановић из периода од 2014. год до данас.      

Имајући у виду велика страдања српског народа у току Првог светског рата наша дужност и обавеза је да уз поштовање прошлости градимо будућност.

С поштовањем,

ђакон о. Горан Груловић,

Друштво српско-грчког пријатељства Бешка

064- 370-3966

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *