У Шапцу представљена Споменица Владичанства Сремског

У Шапцу представљена Споменица Владичанства Сремског
У Шапцу представљена Споменица Владичанства Сремског
У Шапцу представљена Споменица Владичанства Сремског
У Шапцу представљена Споменица Владичанства Сремског

 

У Саборном храму Светих апостола Петра и Павла у Шапцу 24. новембра 2014. године одржана је промоција несвакидашњег дела – Споменице Владичанства Сремског.

Присутне госте поздравио је старешина шабачке Саборне цркве протојереј Илија Митрић у чијој организацији је реализовано ово духовно вече: – Ваша Преосвештенства, браћо и сестре, част нам је угостити Његово Преосвештенство Епископа сремског г. Василија са овако једним капиталним делом. Споменица Владичанства Сремског представља вредно и изузетно дело, а златна монета Ваше споменице јесте живи народ Божји који је себе уградио у сваки представљени манастир, цркву, капелу или неко друго здање…

Говорећи о књизи, протођакон Љуба Ранковић прочитао је чланак из књиге Доктор Арон Вука Драшковића, напомињући како је надалеко чувени доктор Арон писао и приповедао за живота како Бога није упознао у велелепним храмовима Европе, па ни раскошним храмовима Србије, већ га је сусрео у једној малој чобанској капели у Старој Пазови која својом скромношћу сведочи Јеванђеље Христово које се родило у исто тако скромној пећини Витлејема. Протођакон Љуба Ранковић нагласио је да је значај овог дела огроман јер сведочи постојање Православне Цркве на овим просторима вековима, али сведочи и о постојању српског народа на територији о којој се често дискутује да ли треба да остане у окриљу Србије.

Архијерејски намесник сремскокарловачки протојереј Борис Милинковић, докторант на Православном богословском факултету Универзитета у Београду на катедри за историју цркве, представио је значај ове књиге из једне научне перспективе. Он је указао присутнима да књига пред којом се налазе не представља просто један обични шематизам, већ пре свега једно вредно, капитално дело које ће свакако бити од великог значаја за будућа поколења која се буду бавила како историјом Цркве тако и историјом српског народа на територији Епархије сремске.

Присутнима се обратио и Преосвећени Владика сремски г. Василије живом речју описујући како је настала ова капитална књига. Он је присутне госте подсетио да се у трону епископа сремских налази пуне три деценије, као и да је Епархију сремску затекао у веома тешком стању будући да су многи манастири и цркве били срушени или запуштени. Годинама, заједно са својим верним народом, Преосвећени Владика је уређивао ову веома велику епархију по бројности манастира и цркава. После три деценије посвећености својој Цркви засијала је Епархија сремска која је свој сјај презентовала у књизи Споменица Владичанства Сремског. То су године труда и рада архипастира, али и његовог свештенства и верног народа.

На самом крају ове духовне вечери, неколико речи о књизи рекао је и ђакон Бора Алексић, иначе главни графички уредник књиге, који је и заслужан за добијање највећег признања које може да добије једна књига у нашој земљи – дипломе Златни печат. Уз топли поздрав присутним архијерејима, свештеницима и верном народу изнео је неколико детаља о настанку књиге. Скромним речима ђакон Бора није говорио о тежини графичког уређења, већ пре о заједничком труду и раду са преосвећеним владиком Василијем да би књига на крају добила форму коју је добила.

ђакон Саво Лазић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *