Ексклузивно: Хиландар председава Светом гором

Отац Стефан из манастира Хиландар је 14. јуна 2018. године ступио на место Прота Свете горе као представник српске царске Лавре која је у Светогорској хијерархији четврта, после представника манастира Ивирон (трећег у хијерархији, који је председавао Светом гором до јуче). Отац Стефан биће ‘први међу једнакима’ у наредних годину дана када ће ту част преузети представник манастира Дионисијат, петог у хијерархији Свете горе. Отац Стефан је у неколико претходних мандата био представник манастира Хиландар на месту Прота. Са торжествене примопредаје у Кареји прилажемо фотографију благодарећи Поклоничкој агенцији СПЦ “Доброчинство” чија је група поклоника молитвено присуствовала овом свечаном чину.

Света гора има своју Свету епистасију, односно владу којом председава Прот тј. Протоепистат. Првих пет манастира у хијерархији Свете горе наизменично дају свог представника за Прота, а примопредаја се врши сваког 14.јуна у главној Светогорској цркви – Протатској, у Кареји – престоници Свете горе.

Сваки од првих пет манастира (Велика Лавра, Ватопед, Ивирон, Хиландар и Дионисијат) за време своје ‘владавине’ Светом гором има своје заменике у склопу тетраде (представнике три манастира који су позиционирани од шестог до двадесетог места у хијерархији), па ће тако Светом гором у наредних годину дана поред Хиландара у тој тетради бити и манастири Ксиропотам, Свети Павле и Григоријат.

Извор: Радио “Слово љубве”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *